Instagram

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Logotip

Instagram je spletno družbeno omrežje, ki uporabnikom primarno omogoča delitev fotografij in videoposnetkov. Objavljen material, ki je dostopen preko mobilne aplikacije, je mogoče znotraj te deliti javno ali zasebno med uporabniki kot tudi preko ostalih družbenih omrežij, kot so Facebook, Twitter, Tumblr ali Flickr.

Izvorno je bila aplikacija prepoznavna po formatu fotografij v razmerju 1:1 (nasprotno z razmerjem 3:4, ki je v mobilnih napravah najpogostejši) in s tem asociirala na format polaroidnih slik.

Škandal zbiranja in prodajana podatkov[uredi | uredi kodo]

Eden večjih škandalov je bil v letu 2018, saj so bili obtoženi, da je Instagram, Facebook, Whatsapp, ki je v lasti "Facebook Inc" vohunil za uporabniki z zbiranjem sms sporočil, telefonskimi številkami. Prav tako je bil obtožen prodaje več, kot 80 miljonov profilov za politično oglaševalske namene.

Duševno zdravje - Velik problem tudi v Sloveniji!

V maju 2017 je združenje Royal Society for Public Health izvedlo anketo, na katerem je bilo anketiranik 1.479 oseb, starih 14-24 let, in zahtevalo, da ocenijo platforme socialnih medijev glede na anksioznost, depresijo, osamljenost, ustrahovanje in samo podobo telesa. Ugotovili so, da je Instagram "najslabši za mlade glede na duševno zdravje ".

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]