Ludvik Toplak

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ludvik Toplak
Portret
Rojstvo13. julij 1942({{padleft:1942|4|0}}-{{padleft:7|2|0}}-{{padleft:13|2|0}}) (79 let)
Mostje
DržavljanstvoFlag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Flag of Slovenia.svg Slovenija
Poklicdiplomat, odvetnik, politik, poslovnež

Ludvik Toplak, slovenski profesor prava, politik, poslanec, doktor pravnih znanosti in diplomat, * 13. julij 1942, Mostje.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Od leta 1973 je predaval na Višji pravni šoli v Mariboru (danes Pravni fakulteti Univerze v Mariboru). Leta 1974 je magistriral in mednarodnega trgovinskega prava na New York University. Leta 1980 je doktoriral iz primerjalnega gospodarskega prava. Leta 1990 je bil na prvih večstrankarskih volitvah izvoljen v Skupščino Republike Slovenije in postal predsednik Družbenopolitičnega zbora Skupščine. Kot eden vidnejših članov Slovenske kmečke zveze in Demosa je bil aktiven v obdobju osamosvojitve in demokratizacije Slovenije. Na volitvah v družbenopolitični zbor 8. aprila 1990 je kandidiral na listi Slovenske kmečke zveze ter bil tudi izvoljen v Skupščino Republike Slovenije.

Leta 1992 je bil izvoljen v 1. državni zbor Republike Slovenije kot kandidat Slovenske ljudske stranke; v tem mandatu je bil član naslednjih delovnih teles:

9. novembra 1993 je odstopil kot poslanec, saj je bil imenovan za rektorja Univerze v Mariboru. Funkcijo rektorja je opravljal tri mandate do leta 2002. Leta 2001 je prejel priznanje Ambasador znanosti. Leta 2002 je bil imenovan za veleposlanika Republike Slovenije pri Svetemu sedežu. Po vrnitvi v Slovenijo je dve leti predaval civilno in stvarno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, občasno pa je predaval tudi na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici. Od leta 2007 je predsednik zasebnega visokošolskega zavoda Alma Mater Europaea - Evropski center Maribor, od leta 2013 pa tudi prorektor mednarodne univerze Alma Mater Europaea s sedežem v Salzburgu.

Bil je član predsedstva Evropske rektorske konference in predsednik Podonavske rektorske konference. Predsedoval je raziskovalno-razvojni komisiji pri slovenskem gospodarskem in raziskovalnem predstavništvu v Bruslju in upravnemu odboru Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju, bil je guverner Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji. Je redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti s sedežem v Salzburgu. Dr. Ludvik Toplak je od leta 2012 častni občan Mestne občine Maribor.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]