Odvetnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Odvetnik je pravnik z pravniškim državnim izpitom, ki izpolnjuje zakonske pogoje za opravljanje odvetniškega poklica in je član odvetniške zbornice. Odvetništvo je svoboden poklic, hkrati pa opravlja pomembno funkcijo v okviru pravosodnega sistema. Odprto ima ali je zaposlen pri odvetniški pisarni. Strankam svetuje pri sklepanju pravnih poslov in jih zastopa pri opravljanju pravnih dejanj v postopkih pred državnimi organi, organi lokalne samouprave in drugimi organi ter organizacijami.

V slovenskih pravnih postopkih (pravdni, nepravdni, kazenski, upravni) so odvetniku pridržana le dejanja v zvezi z izrednimi pravnimi sredstvi, ter splošno pooblastilo (tako brez izrecnih omejitev) je zanj širše. Sicer si lahko stranka izbere kot zastopnika kogarkoli; sodišče jo je dolžno opozoriti, če presodi, da ji je izbira zastopnika v škodo.

Odvetniki zaračunavajo svoje storitve v skladu z Odvetniško tarifo, s stranko pa se lahko dogovori tudi za višje plačilo. Plačilo storitve zapade v plačilo po opravljeni storitvi, odvetnik in stranka pa se lahko dogovorita tudi za plačilo nagrade v višini, ki lahko dosega do 15 % prisojenega zneska. Poseben dogovor o plačilu v obliki deleža od prisojenega zneska je običajen predvsem pri odškodninskih zahtevkih.

Odvetnik odgovarja za svoje storitve z vsem svojim premoženjem, ob tem da ima obvezno zavarovano odgovornost pri komercialni zavarovalnici.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]