Skupščina Socialistične republike Slovenije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Izjava o dobrih namenih, sprejeta 6. decembra 1990

Skupščina Socialistične Republike Slovenije, 23. junija 1990 preimenovana v Skupščino Republike Slovenije,[1] je bilo parlamentarno telo bivše Socialistične republike Slovenije. Skupščina je bila organ družbenega samoupravljanja in najvišji organ oblasti v okviru pravic in dolžnosti republike.

Po letu 1974 so jo sestavljali trije zbori: družbenopolitični zbor, zbor občin in zbor združenega dela, po ustavi 1963 pa kar pet zborov (splošni - republiški zbor in štirje zbori delovnih skupnosti: gospodarski, socialno-zdravstveni, prosvetno-kulturni in družbenopolitični).

Zadnja skupščina je bila izvoljena leta 1990 in njeni člani so razglasili neodvisnost Republike Slovenije ter zagotovili potrebno Ustavo RS in zakone, ki so bili podlaga za osamosvojitev Slovenije. Po prvih večstrankarskih volitvah 1990 oz. spremembah ustave je imela Skupščina SRS še do konca leta 1992 osnovno strukturo s tremi zbori, ki so ostali iz prejšnje ureditve, šele leto po sprejemu ustave RS (1991), so bile decembra 1992 volitve v Državni zbor in Državni svet RS.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]