Fojba

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Fójba je ime delno podzemne rečice z udori pri Pazinu in je tudi narečno poimenovanje za kraško brezno, ki izhaja iz latinskega fovea - pl.:fossa. Beseda je privzeta tudi v italijanščino in se uporablja v povezavi s pokoli; v uporabi je tudi glagol: infoibare v pomenu vreči v brezno. Pogosta je uporaba izraza v povezavi z množičnimi poboji med drugo svetovno vojno in tik po njej na področju Istre in okolice Trsta. V tem pomenu so ga začeli uporabljati italijasnki fašisti že takoj po prvi svetovni vojni (po Rapalski pogodbi), ko je njihov pesnik in kasneje fašistični minister Giuseppe Cobolli Gili (po rodu sin slovenskega učitelja Kobola), da so jame reke Fojbe pravi kraj za tiste Istrane, ki ne bodo hoteli prevzeti italianske narodnosti. Članke in pesmi na to temo je objavljal v časopisih "Arena di Pola" in fašističnem "Gerarchia". V te jame so nato fašisti metali zavedne Hrvate.
Po propadu fašistične Italije in napovedi o izkrcanju zaveznikov so to s fašisti počeli domačini in tamkajšnji partizani.
Najbolj znana "fojba" je Šoht pri Bazovici, oziroma brezno opuščenega rudnika pri Bazovici, ki je sedaj italijasnki nacionalni spomenik "Foiba di Basovizza", je po pripovedih domačinov najprej začela leta 1944 metati ljudi (slovenske antifašiste) italijanska kolaboracionistična milica Guardia Civica (mestna straža), po končani vojni pa so v to jamo vrgli trupla ubitih nemških vojakov, konjske kadavre in razbite vojaške vozove, ki so jih raznesle granate. Poleg tega so v jamo vrgli tudi truplo usmrčenega vojnega zločinca "Fabia". Vse to so oktobra leta 1945 (po odhodu JA iz Trsta in prihodu zavezniške vojske) iz jame potegnili angleški inženirci, ki so iskali novozelandske vojake in italijane, ki naj bi jih v ta "šoht" vrgli partizani, a teh v jami niso našli.

Povezave[uredi | uredi kodo]

Poročilo mešane zgodovinsko-kulturne komisije:

Glej tudi[uredi | uredi kodo]