Pogovor:Fojba

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Pripomba 1[uredi kodo]

You can find in Slovenia the book Tudi mi smo umrli za domovino signaled by me in article. This book is in connection with massacres of 12.000 Slovenian Domobranzi bestial tortured and killed by communists under Josip Broz dictator's command. Ta nepodpisani komentar je dodal/-a 151.50.195.251 (pogovor • prispevki)

Ha, ta se mi zdi prispevek kakega Lahona... kot da ne bi vedeli, kdo so (bili) domobranci...

Pripomba 2[uredi kodo]

Certo che fate schifo siamo nell'anno 2008 e ancora non ammettete di aver compiuto pulizie etniche e stragi contro gli italiani. Avete una onesta intellettaule che fa schifo -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:83.176.107.213 (pogovorprispevki).

??? Slovensko prosim. --Andrejj 14:19, 8. maj 2008 (CEST)
Nekaj o pravljicah v letu 2008 in etničnem čiščenju ubogih nič-krivih Italijanov... Skratka nič, kar bi bilo vredno resnega razmisleka. --Yerpo Ha? 15:06, 8. maj 2008 (CEST)

Bolj spoštljivo o vseh mučenih in pobitih[uredi kodo]

Menim, da bi ta članek v slovenščini na temelju in z navedbo virov bilo treba dobro predelati. V njem za zdaj kar mrgoli žaljivih izrazov, ki jih razume le tisti, ki je kaj podobnega doživel v svojem sorodstvu. Po mojem bi bilo treba poudariti, da komunisti niso pobijali le Italijanov, kot je to pretirano naglašeno v filmu "Srce v breznu". V ozadju je bila marksistična ideologija, ki je imela med drugim tudi Marksovo geslo, da je "vera opij za ljudstvo." Če bi bili partizani oz. komunisti nacionalisti, bi ne pobijali Slovencev, Hrvatov in drugih svojih rojakov. O tem, kaj so delali fašisti, nam še ni vsega znanega. Vsekakor so pa oni služili nacionalistični ideologiji, ki je pahnila mnoge zavedne Slovence in Hrvate v begunstvo v takratno Jugoslavijo. Če se gremo resne znanstvenike, potem bi bilo treba članek o fojbah predelati, ga logično urediti z navedbo virov. V vsakem primeru pa se ni treba zgražati, če kdo o tej zadevi piše italijansko. Ne smemo biti tako nestrpni, kot so nekateri pri Italijanski Wikipediji, saj je vendarle mednarodna. Na koncu bi poudaril, da je treba take reči urejati z vsem spoštovanjem do drugače mislečih, česar v članku pogrešam. V komentarjih tudi ne bi smelo biti posmehljivosti in vsevednosti.--Stebunik 23:52, 10. november 2013 (CET)