Narodni dom, Trst

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Požig Narodnega doma 13. julija 1920.

Narodni dom v Trstu je bil osrednja kulturna ustanova tržaških Slovencev v večnamenskem poslopju na ulici Filzi 14. Zgrajen je bil v letih od 1901 do 1904 po načrtih arhitekta Maksa Fabianija. Med svojim delovanjem je gostil številne slovenske organizacije, med njimi društvi Sokol in Edinost. Imel je tudi dvorano, v kateri so prirejali predavanja, koncerte, predstave, zborovanja in druge prireditve, pa tudi hranilnico, kavarno in hotel. Bil je pomemben simbol slovenske in tudi slovanske navzočnosti v Trstu.

Že leta 1919 so vandali napadli knjižnico v Narodnem domu. 13. julija 1920 so Narodni dom načrtno napadli in požgali italijanski nacionalisti ter fašisti v okviru pogroma nad slovenskimi in slovanskimi ustanovami ter podjetji v Trstu.

Kot reparacijo za požig Narodnega doma je slovenska narodna skupnost dobila slovenski kulturni center, pri katerem pa je italijanska vlada financirala le ogrodje stavbe, notranjo opremo so financirale republike Jugoslavije. Med letoma 1988 in 1990 je bil Narodni dom obnovljen in naj bi bil v celoti vrnjen slovenski narodni skupnosti.[1] To se v naslednjih desetletjih ni uresničilo, saj je večino stavbe zasedala Visoka šola modernih jezikov za tolmače in prevajalce Univerze v Trstu. Leta 2004 se je v poslopje vselilo le slovensko informativno središče. Stavba je bila ob 100. obletnici požiga leta 2020 deklarativno v celoti vrnjena slovenski narodni skupnosti, italijanska vlada je prenos z dekretom potrdila oktobra 2021,[2] pogodba o brezplačnem prenosu Fabianijeve palače pa je bila podpisana ob navzočnosti italijanskega predsednika Sergia Mattarelle konec marca 2022.[3]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Maks Fabiani: arhitekt Anaksimandrove zakonitosti večnega porajanja in uničevanja". MMC RTV Slovenia.
  2. Napaka Lua v Modul:Citation/CS1/Utilities v vrstici 403: invalid value (table) at index 1 in table for 'concat'.
  3. "Dokument je podpisan, Narodni dom je spet slovenska last". Primorske novice. 2022-03-28. Pridobljeno 2022-03-28.