Pojdi na vsebino

Openski tramvaj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Openski tramvaj
center
Openski tramvaj na Oberdankovem trgu
Splošne informacije
Država Italija
LokacijaTrst
Datum uvedbe1902
Datum likvidacijezačasno nedelujoč od 16.8.2016
Število linij1
UpravljavecTrieste Transporti
Infrastruktura
Tirna širina1000 mm
Pogonski sistemnadzemni vod
Elektrifikacija550 V
Število depojev1
Vozni park5x Brill serije 101-105, 1x Meccanica della Stanga 406-407
Statistika
Dolžina linije5,175 km
Število postajališč13
Logo Wikimedia Commons Kategorija v Zbirki

Openski tramvaj (italijansko Tranvia di Opicina, v tržaškem beneškem narečju El tram de Opcina) je elektrificirana tramvajska proga, ki povezuje Opčine in Oberdankov trg (ital.: Piazza Oberdan) v središču Trsta. Tramvaj je ena od turističnih znamenitosti Trsta, saj je eden redkih na svetu, ki deluje na delu proge kot žična vzpenjača.

Zgodovina

[uredi | uredi kodo]

Trst je dobil prvi tramvaj 30. marca 1876 - to je bil tramvaj na konjsko vprego. Prva proga električnega tramvaja v Trstu je bila odprta 2. oktobra 1900. Proga Trst-Opčine je začela obratovati 9. septembra 1902. Na večjem delu proge je vozil kot navaden električni tramvaj, na najbolj strmem delu (predel se imenuje slovensko Škorklja, italijansko pa Scorcola) pa kot zobata železnica. Ker pa je ta odsek proge res zelo strm, v Trstu pa pogosto piha izredno močna burja, je kmalu prišlo do nesreče. Tržačani še poznajo pesmico El tram de Opcina, ki v tržaškem italijanskem narečju opeva ta dogodek:

E anche el tran de Opcina xe nato disgrazià
venindo zo de Scorcola una casa ga ribaltà
bona de Dio che iera giorno de lavor
e dentro no ghe iera che 'l povero frenador.

...

V prostem prevodu:

Openski tramvaj že ob rojstvu ni imel sreče. Ko se je spuščal po Škorklji, se je zaletel v hišo. Hvala Bogu, da je bil delavnik in v tramvaju ni bilo nikogar razen ubogega zavirača.

ali prepesnjeno:

"Al tudi tran di Opčine je rojen frakašon,
je letu dol po Škorkoli sej zebnu u en kanton,
sej zebnu u enu babu, poluomu use kosti,
ajuto mama mia, kako m use boli."

...

Leta 1928 so sistem vleke spremenili. Zdaj na najbolj strmem delu proge tramvaj deluje kot žična vzpenjača: na isto žico sta priključena dva vagončka, od katerih se eden vzpenja, drugi pa spušča. Od uvedbe tega sistema ni bilo večje nesreče.

Remiza tramvaja na Opčinah

Proga ima zdaj skupno dolžino 5175 m in premaga 340 m višinske razlike. Na delu, kjer deluje vzpenjača, je vzpon proge 26 %, na drugih delih pa do 8 %. Ob progi je 13 postaj.

Tramvaj ima za Tržačane in okoličane velik transportni in zgodovinski pomen. Čeprav so vse druge tramvajske proge v Trstu nadomestili z avtobusnimi povezavami, se openskemu tramvaju ne nameravajo odpovedati - premišljujejo celo o podaljšanju proge do železniške postaje na Opčinah. Zanimivost: tudi na slovenski strani meje se skupina zagnancev zavzema za podaljšanje tramvajske proge od Opčin do Sežane. Zaradi težav pri prenovi po prometni nesreči je reden tramvajski promet sedaj preusmerjen na avtobuse.

Dogovori o izgradnji tramvajske proge Opčine - Sežana so potekali že leta 1909 in tudi februarja 1920, med takratnim sežanskim županom Ludvikom Mahorčičem in direktorjem tržaškega urada podjetja Siemens-Schuckert-Werke, ing. A. Kodermatz-em (Trst, Via Trento 4), vendar neuspešno.

  • Bezin, Erika; Dolhar, Poljanka (2023). Kako lep je Trst: prvi slovenski vodnik po Trstu in okolici - nova razširjena izdaja. Založništvo tržaškega tiska. COBISS 170429955. ISBN 978-88-7174-365-3.{{navedi knjigo}}: Vzdrževanje CS1: več imen: seznam avtorjev (povezava)

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]