Andrej Magajna

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Andrej Magajna
Portret
Andrej Magajna na Shodu za ohranitev javnega zdravstva junija 2013 v Ljubljani
Rojstvo4. maj 1952({{padleft:1952|4|0}}-{{padleft:5|2|0}}-{{padleft:4|2|0}}) (69 let)
Ljubljana
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicpolitik

Andrej Magajna, slovenski politik, * 4. maj 1952, Ljubljana.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

V času pred letom 1990 ukvarjal s sindikalno dejavnostjo; aktiven na področju reforme volilne zakonodaje. Svoje zagovarjanje odprtih kadrovskih list, strokovno obeležil v številnih člankih in prispevkih.

Leto 1989 – soustanovitelj SDZS, politične organizacije, ki se prva deklarirala kot neodvisna politična stranka. (Stanko -predhodnico zdajšnje SDS- ustanovil iniciativni odbor, ki so ga na začetku sestavljali France Tomšič, Andrej Magajna in Gorazd Drevenšek).

Član predsedstva DEMOS-a. Formalno predlagal ime in kratico demokratične opozicije Slovenije (Demos), na osnovi ideje, ki sta jo sooblikovala z Matjažem Šinkovcem.

Poslanec prvega mandata – prve večstrankarske skupščine. Bil prvi vodja poslanske skupine SDSS in podpredsednik stranke Po razhodu z Jožetom Pučnikom, do konca mandata v parlamentu deloval kot neodvisen poslanec. Aktivni član komisije za invalide, odbora za delo, ustavne komisije in drugih delovnih teles.

Soustanovitelj in glavni tajnik Stranke krščanskih socialistov, ki je bila registrirana od 1991 do 1994. Po letu 1995 aktivni član Krščansko socialnega gibanja in njegov koordinator. Leta 1991 soustanovitelj Sindikata nezaposlenih in socialno ogroženih Slovenije, ki mu je predsedoval do let 1995.

Soustanovitelj in še vedno aktivni predsednik Društva za nezaposlene Slovenije

Strokovna področja delovanja: socialna politika zaposlovanje in poklicna orientacija volilna zakonodaja zakonodaja, ki ureja položaj verskih skupnosti

PREDSEDNIK KSS - Krščanskih socialistov Slovenije od 12. septembra 2007.

Na državnozborskih volitvah leta 2011 je kandidiral na listi SMS Zeleni.