Viljem Pšeničny

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Viljem Pšeničny
Portret
Rojstvo16. januar 1955({{padleft:1955|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:16|2|0}}) (66 let)
Ljubljana
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicekonomist

Viljem Vili Pšeničny, slovenski ekonomist, politik, podjetnik, šolnik in predavatelj, * 16. januar 1955, Ljubljana.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani (kjer je 2 leti vodil mladinsko organizacijo) je leta 1980 diplomiral, 1993 končal specialistični študij menedžmenta, 2003 pa doktoriral na področju poslovodenja in organizacije z disertacijo »Pogoji in možnosti za dinamično podjetništvo v Sloveniji«. Na Univerzi v Ljubljani je bil habilitiran v naziv docenta za podjetništvo.

V mladosti je bil vrsto let urednik Mladine, glasila ZSMS, bil pa je tudi član sekretariata in predsedstva te organizacije ter vodja njenega Centra za obveščanje in propagando.

Je eden od soustanoviteljev GEA College, podjetniško-izobraževalnega centra, ki ga je od ustanovitve (1990) do leta 1999 vodil kot direktor in podjetnik. Vodil je projekt ustanavljanja Visoke strokovne šole za podjetništvo in bil od 1998. do 2002. leta tudi direktor šole. Na GEA College – Fakulteti za podjetništvo v Piranu je bil dolga leta nosilec temeljnih podjetniških predmetov in nosilec predmeta Napovedovanje poslov in strategije rasti na magistrskem programu.

Podjetnik in menedžer[uredi | uredi kodo]

Med letoma 1986 in 2002 je bil podjetnik, saj je skupaj z nekaj prijatelji ustanovil eno prvih novih malih podjetij v Jugoslaviji - GRAD, delniško družbo, kasneje pa še vrsto drugih malih podjetij v številnih krajih nekdanje Jugoslavije. Bil je iniciator ustanovitve vrste podjetniških inkubatorjev PIC, svetoval pri nastajanju pospeševalne mreže za malo gospodarstvo v Sloveniji in na Hrvaškem ter razvoju vrste infrastrukturnih mehanizmov za spodbujanje podjetništva. Od leta 2002 do julija 2010 je bil generalni sekretar in član upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. V letih 2010 in 2011, do prevzema funkcije dekana na DOBA Fakulteti, pa je opravljal naloge državnega sekretarja v Ministrstvu za gospodarstvo. Bil je dekan na DOBA Fakulteti za uporabne poslovne in družbene študije v Mariboru, kjer je sodeloval tudi kot nosilec predmeta Poslovna prognostika in strategija trajnostnega razvoja v magistrskem programu Mednarodno poslovanje, pa tudi pri drugih podjetniških predmetih. Upokojil se je novembra 2014.

Predavatelj in svetovalec[uredi | uredi kodo]

Je avtor in soavtor številnih člankov, gradiv, priročnikov, projektov in raziskav s področja podjetništva, še posebej s področja rasti malih podjetij. Je eden od soustanoviteljev ustanove UPI za razvoj podjetniškega izobraževanja ter član Rotary International. Bil je tudi med pobudniki ustanovitve Združenja podjetnikov Slovenije. Bil je tudi dolgoletni predsednik Kluba za ritmično gimnastiko Narodni dom v Ljubljani, pa tudi član Harmonikarskega orkestra Svoboda Šentvid.

Glej tudi:[uredi | uredi kodo]