Ivan Kramberger

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Ivan Kramberger
Ivan Kramberger.jpg
Rojstvo (1936-05-04)4. maj 1936
Ženjak pri Benediktu v Slov. goricah  *
Smrt 7. junij 1992 (1992-06-07) (56 let)
Jurovski Dol
Državljanstvo Flag of Slovenia.svg Slovenija
Poklic dimnikar  *
Poznan po kandidatura za predsednika Republike Slovenije leta 1990

Ivan Kramberger (O tem zvoku izgovorjava ) (tudi Dobrotnik iz Negove), dimnikar, slovenski izumitelj, dobrotnik, pisatelj in politik, * 4. maj 1936, Ženjak pri Benediktu v Slov. goricah[1], † 7. junij 1992, Jurovski Dol pri Svetem Juriju v Slovenskih goricah, Slovenija.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Kramberger je bil izredna in samonikla osebnost v slovenskem medijskem in političnem prostoru v začetku devetdesetih. Kot delavec je služil v Nemčiji, kjer je iznašel in patentiral vrsto tehnologije stroja za dializo.[navedi vir] Finančna sredstva, ki jih je s tem dobil, je delil med revne slovenske prebivalce.[navedi vir] S svojo ženo in otroki je živel zelo skromno, znan je bil tudi po tem, da je vozil avtomobile, ki jih je izdeloval sam. Kot ljudski človek je imel mnoge politične govore, najpogosteje na Prešernovem trgu v Ljubljani. S podporo ljudskih glasov je kandidiral na volitvah za predsednika Republike Slovenije leta 1990 in prejel 18.5 odstotkov glasov.

Umor[uredi | uredi kodo]

Leta 1992 je Kramberger dejal, da ne misli več kandidirati za predsednika države in napovedal, da se bo s svojo stranko udeležil volitev v državni zbor, vendar je bil še pred uradnim začetkom volilne kampanje 7.6.1992 popoldne v Jurovskem Dolu ustreljen. Domnevni storilec Peter Rotar, ki naj bi pijan streljal iz velike razdalje, je bil obsojen na zaporno kazen. Motiv umora še danes ni zadovoljivo pojasnjen. Največ špekulacij temelji na t. i. teorijah zarote o politično motivirani "odstranitvi".

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ "Ivan Kramberger". TD Negova. Pridobljeno dne 2011-10-28. 

Glej tudi[uredi | uredi kodo]