Estonija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Republika Estonija
Eesti Vabariik
Zastava Estonije Estonije
Himna
Mu isamaa, mu õnn ja rõõm

Lega Estonije
Glavno mesto
(in največje mesto)
Talin
59°25′N, 24°45′E
Uradni jeziki estonščina
Demonim Estonec, Estonka
Upravljanje parlamentarna republika
Ustanovitev
 -  razglasitev neodvisnosti: 24. februar 1918 
 -  ponovna razglasitev neodvisnosti: 20. avgust 1991 
Površina
 -  skupaj: 45.226 km² (129.
 -  voda (%): 4,56
Prebivalstvo
 -  štetje 2014: 1.315.819[1] 
 -  gostota: 31/km² 
Valuta evro (EUR)
Časovni pas (UTC+2)
 -  poletni (DST):  (UTC+3)
Vrhnja domena (TLD) .ee
Klicna koda +372

Republika Estonija (estonsko Eesti Vabariik) je majhna baltska obmorska država v severovzhodni Evropi, ki na zahodu in severu meji na Baltsko morje (vključno s Finskim zalivom na severu), na jugu na še eno baltsko državo, Latvijo in na vzhodu na Rusijo. Ozemlje Estonije sestavljajo kopno in 2222 otokov v Baltskem morju[2], ki zajemajo skupno površino 45.227 km², nanjo pa vpliva prehodno podnebje med celinskim in oceanskim. Talin, glavno mesto Estonije in Tartu sta največji mesti in urbani območji v državi. Druga pomembna mesta so Narva, Pärnu, Kohtla-Järve in Viljandi. Uradni jezik države, estonščina, je drugi najbolj govorjen ugrofinski jezik.

Ozemlje Estonije je bilo naseljeno vsaj od leta 9000 pr. n. št. Ugrofinski Estonci so postali eden zadnjih evropskih poganskih narodov, ki so po livonski križarski vojni v 13. stoletju sprejeli krščanstvo.[3] Po stoletjih zaporedne vladavine Nemškega reda, Dancev, Švedov, Poljakov in Rusov se je v 19. in začetku 20. stoletja začela pojavljati posebna estonska narodna identiteta. Ta je dosegla vrhunec v neodvisnosti od Rusije leta 1920 po kratki osamosvojitveni vojni ob koncu prve svetovne vojne, kjer so se morali Estonci na čelu z generalom Laidonerjem boriti za novorojeno svobodo. Prvotno demokratična pred veliko gospodarsko krizo je Estonija doživljala avtoritarno vladavino od leta 1934 v obdobju tišine. Med drugo svetovno vojno (1939–1945) so Estonijo večkrat izpodbijale in zasedle Sovjetska Zveza in Nemčija, na koncu pa je bila vključena v prvo. Po izgubi dejanske neodvisnosti z Sovjetsko zvezo so estonsko de jure državno kontinuiteto ohranili diplomatski predstavniki in vlada v izgnanstvu. Leta 1987 se je začela mirna pojoča revolucija proti sovjetski oblasti. Estonija je 20. avgusta 1991 obnovila dejansko neodvisnost.

Estonija je demokratična enotna parlamentarna republika, razdeljena na petnajst okrajev. Estonija je s 1,3 milijona prebivalcev ena najmanj naseljenih članic Evropske unije, evroobmočja, OECD, schengenskega območja, NATO pakta in od leta 2020 Varnostnega sveta Združenih narodov.[4]

Estonija je razvita država z naprednim gospodarstvom z visokimi dohodki, ki je bila med najhitreje rastočimi v EU od vstopa leta 2004.[5] Država se po indeksu človekovega razvoja uvršča zelo visoko in se dobro primerja z merili ekonomske svobode, državljanskih svoboščin, izobraževanja[6] in svobode medijev. Estonski državljani so deležni univerzalnega zdravstvenega varstva, brezplačnega izobraževanja in najdaljšega plačanega porodniškega dopusta v OECD. Je ena najbolj digitalno naprednih družb na svetu. Estonija je leta 2005 postala prva država, ki je izvedla volitve prek interneta, leta 2014 pa prva država, ki je zagotovila e-prebivališče.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Ime Estonija je povezano z Aesti, ki ga je rimski zgodovinar Tacit prvič omenil okoli leta 98 n. št. Nekateri zgodovinarji verjamejo, da se je neposredno skliceval na Balte (tj. ne na finsko govoreče Estonce), drugi pa predlagajo, da bi se ime nanašalo na celotno vzhodnobaltsko regijo.[7] Skandinavske sage, ki se nanašajo na Eistlando, so bile najzgodnejši viri, ki so ime uporabili v njegovem sodobnem pomenu. Toponim Estland/Eistland je povezan s staro skandinavskim eist, avstr kar pomeni 'vzhod'.

Naravnogeografske značilnosti[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Geografija Estonije.

Lokacija[uredi | uredi kodo]

Satelitska slika Estonije.

Estonija leži na severu Evrope, na vzhodni obali Baltskega morja, na ravnem severozahodnem delu vzhodnoevropske plošče med 57,3 ° in 59,5 ° S in 21,5 ° in 28,1 ° V. Povprečna nadmorska višina doseže le 50 metrov, najvišja točka države pa je Suur Munamägi na jugovzhodu s 318 metri. Ima 3794 kilometrov obale, ki jo zaznamujejo številni zalivi. Število otokov in otočkov v Baltskem morju v Estoniji je ocenjeno na približno 2222, država pa jih ima 2355, vključno s tistimi v jezerih. Dva od njih sta dovolj velika, da tvorita ločeni okrožji: Saaremaa in Hiiumaa.[8] Majhna, nedavna kopica meteoritnih kraterjev, največji od katerih se imenuje krater Kaali, je v Saaremai v Estoniji.

Estonija je majhna država. Površje (45.227 km2), z 1.315.819 prebivalci (leta 2014). Estonija ima naslednje sosede: Rusijo na vzhodu, Latvijo na jugu, Švedsko na zahodu in Finsko na severu. Skupna dolžina celotne meje je 645 km, polovica jih poteka ob rekah. Estonija ima kopensko mejo samo z Rusijo in Latvijo s preostalimi pa ima dogovorjeno mejo na morju.

Estonija ima dober politično-geografski položaj saj jo obkrožajo svetovne velesile. To sta Rusija in Nemčija. Z vidika ekonomske - gospodarske geografije Estoniji njena lega ob Baltskem morju prinaša pomorsko povezavo z drugimi državami, še posebej pa z baltskimi.

Ekonomsko gospodarski položaj Estonije se je sčasoma spreminjal. Estonija je že postala članica Evropske Unije, zato so njene gospodarske partnerice predvsem države, ki so članice EU. Povezava z ostalimi Baltskimi državami je postala sekundarnega pomena.

Podnebje[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Podnebje Estonije

Estonija leži na prehodu iz celinskega v oceansko podnebje. Na estonsko podnebje najbolj vpliva Atlantski ocean, ki navsezadnje vpliva na podnebje celotne Evrope. Aktivni cikloni v severnemu delu Atlantskega oceana (Islandski minimum) povzročajo, da je vreme v Estoniji spremenljivo, pogosti pa so tudi močni vetrovi in nihanje temperatur. Zahodni vetrovi prinašajo vlažen zrak globoko v notranjost kontinenta. Pozimi povzročajo toplejše vreme, poleti pa povzročajo nekoliko milejše vreme.

V Estoniji prevladujejo zmerne oceanske in celinske zračne mase. Celinske zračne mase so bolj pogoste v drugi polovici zime, spomladi ter v prvi polovici poletja. Do vdora suhih in mrzlih polarnih zračnih mas prihaja redkeje, večinoma jeseni ter pozimi.

Glavni razlog za razlike v temperaturah med različnimi regijami v Estoniji je Baltsko morje. Pozimi povzroča, da so obalni predeli toplejši od tistih v notranjosti države. Povprečna temperatura v januarju je od -6  ° C do -7  ° C v notranjosti in vzhodu Estonije, medtem ko je na zahodu Estonije povprečna temperatura -2  ° C. Najhladnejši mesec je februar.

Spomladi se notranjost segreje hitreje od obalnih predelov zato so le ti hladnejši od ostalih predelov v Estoniji. Razlike v povprečni temperaturi v maju presegajo 3,5  ° C. Poleti so te razlike zanemarljive. Povprečna temperatura se poleti giblje nekje med 16  ° C in 17,4  ° C. Najhladnejša območja so v višavjih, najtopleje pa je recimo v okolici mesta Pärnu na zahodu države. Jeseni se notranjost države ohlaja počasneje od obalnih predelov.

Povprečna temperatura v Estoniji je nekje med 4,3  ° C in 6,5  ° C. Največjo temperaturo so izmerili leta 1992 in je znašala 35,6  ° C, najnižja temperatura pa je bila izmerjena leta 1940 in je znašala -45,5  ° C.[9]

Povprečna hitrost vetra je v notranjosti Estonije 4 m/s medtem ko je ob obalnih predelih 6 m/s.

Estonija leži na območju kjer je podnebje vlažno. Povprečna relativna vlažnost znaša 80–83 %. Višja je pozimi, najmanjša pa maja, ko znaša 70 %. Povprečna količina padavin v Estoniji se giblje med 550 in 800 mm. Obalni predeli so bolj namočeni od tistih v notranjosti države. Območja z več padavinami so v višjih predelih ter v pasu 30–60 km od obale.[10]

Snežna odeja se obdrži v povprečju 75–135 dni. Najdlje na gričevju, medtem ko najkrajši čas na otokih na vzhodu.

Relief[uredi | uredi kodo]

Estonsko površje je v večji meri ravninsko, kjer se višavja izmenjujejo s kotlinami in depresijami. Te reliefne oblike skupaj z obalnimi klifi predstavljajo značilnosti estonskega reliefa.

Erozijska in akumulacijska višavja lahko razberemo:

 • erozijska višavja so večinoma nizka in prekrita s tanko plastjo kvartarnih kamnin;
 • akumulacijska višavja so višja. Prevladujejo griči in doline, ki so prekrite s kvartarnimi sedimenti.
Najvišji vrh Estonije - Suur Munamägi (318 m)

Višji predeli so tudi visoke planote na severu Estonije. Večinoma so visoke od 50 do 70 m. V notranjosti teh planot so pogoste rečne doline ter kraške značilnosti. Visoko planoto Ugandi na jugu Estonije sestavlja peščenjak. V notranjosti planote so izdolbene stare rečne doline. Nižavja, ki so visoka do 50 m je poplavilo Baltsko morje. Pokrivajo približno polovico estonskega ozemlja. Največja so na zahodu Estonije. Estonska nižavja na zahodu so močvirnate planote, ki so visoke do 20 m in so iz apnenca. Nižina Pärnu je močvirnata. Sestavljena je iz peščenjakov. Ta nižavja se razširijo tudi na otočja na zahodu, kjer segajo do 20 m nad morsko gladino. Obalna nižina na severu države je pas, ki je širok do 20  km. Območje vsebuje polotoke in zalive ter otoke. Nižine so prisotne tudi zahodno in severno od depresije jezera Peipsi in jezera Võrtsjärv.

Depresije in doline so zlahka razpoznavne na severu Estonije, kjer ločujejo višje predele. Depresija Valga je med dvema višavjema in sicer Sakala in Karula. Depresija Hargla pa ločuje višavji Haanja in Karula.

V Estoniji so paleozojski sedimenti prekriti s kvartarnimi sedimenti. Paleozojske kamnine so značilne za obalne klife blizu morja ter za večja jezera in rečne doline. Vse te značilnosti so se formirale z erozijo rek, morij ter jezer v času pleistocenske poledenitve.

Estonsko površje vključuje reliefne oblike, ki so stare tudi več kot 300 milijonov let. Morje, ki je bilo razlog za nastanek paleozojskih sedimentov, se je umaknilo ob koncu devona. Pustilo je ravne planote, ki segajo do Finske in Rusije.

Erozija, ki je kriva za depresije v osrednji Estoniji se je začela na začetku kenozoika in je trajala do pleistocenske poledenitve (2 milijona let pred sedanjostjo).

Pleistocenska poledenitev je znižala nekatere reliefne značilnosti. Približno 12 tisoč let pred sedanjostjo je bila Estonija prekrita s Baltskim jezerom. Pred približno 7000 leti pa je prednik današnjega Baltskega morja, preplavil obalna območja na severu in zahodu države. Ko se je led umaknil so se višavja in nižavja osvobodila ledu. Nižavja je led obrusil.

Relief oz. površje po ledeni dobi se precej razlikuje od površja pred ledeno dobo. Poleg erozijskih in akumulacijskih delavnosti ledu je pomembno še:

 • pred ledeno dobo se je gladina morja zvišala za 100 m in prekrila površje zaradi česar je nastalo Baltsko morje ter zalivi;
 • led je potisnil površje nekaj sto metrov nižje kot je bilo pred ledeno dobo. Ko se je led umaknil se je površje začelo spet počasi dvigati in se danes dviga za približno 3–5  mm na leto.

Tla in rastje[uredi | uredi kodo]

Kvartarne kamnine vplivajo na značilnosti estonske pokrajine. So primarni izvor zemlje ter pomembno vplivajo na vodne značilnosti in kemično sestavo vode. Kvartarne kamnine so se formirale po zadnji ledeni dobi. Debelina kvartarnih kamnin je na severu in osrednji Estonijo od 2–3 m medtem ko je na jugu od 5–10 m. Na apnenčastih planotah kvartarnih kamnin večinoma ni. Največjo debelino teh kamnin pa lahko zaznamo v starih rečnih dolinah. Po umiku ledu so bile kvartarne kamnine nižavij ustvarjene s pomočjo morja. V višavjih, ki niso bila pod vplivom morja so bile te kamnine ustvarjene z erozijo ali akumulacijo. Sedimenti, ki so nastali po poledenitvi so drugačnega izvora. Pesek in prod sta morskega izvora.

Prst se v Estoniji zelo razlikuje predvsem zaradi različnega materiala ter različnih vodnih razmer. V Estoniji lahko najdemo približno 10 vrst prsti, ki se med sabo razlikujejo po sestavi, lastnostih itd.

Apnenčaste rendzine je prisotna na severu in zahodu Estonije. Te prsti vsebujejo veliko humusa in hranljivih snovi toda so precej skalnate in občutljive na sušo. Najpogostejše naravno rastje na takih prsteh so gozdovi in travniki. Prizadevajo si, da bi take prsti bile čim bolj nedotaknjene s strani človeka.

Prodaste rendzine lahko prav tako najdemo na severu in zahodu države. Take prsti vsebujejo veliko humusa in hranljivih snovi ter precej apnenčastih kamnov. Take prsti so v Estoniji močno obdelane za razliko od prejšnjih prsti. Tam kjer pa je na teh prsteh še vedno naravno rastje, lahko najdemo gozdove in travnike.

Podzoli so prsti sive barve, ki jih najdemo v borovih gozdovih. V teh prsteh humus ni prisoten. Značilnost te vrste prsti je obstoj zeleno-belega aluvialnega horizonta ter pod njim rdeče-rjavega aluvialnega horizonta bogatega z aluminijem in železom.

Psevdoglinena tla so prisotna na jugu ter v osrednji Estoniji. Prisotnost omenjenih tal je odvisna od gline. Značilnosti teh prsti je sezonska stagnacija količine vode še posebej jeseni. Vsebujejo tudi humus vendar v majhnih količinah. Take prsti v Estoniji uporabljajo za obdelovanje. Tam kjer je še vedno prisotno naravno rastje pa rastejo gozdovi.

V Estoniji do tudi prsti za katere je značilen zeleno-moder horizont, ki je nastal v pogojih visoke vsebnosti vode v prsti. Na površju pa je horizont, ki vsebuje humus. Na teh prsteh rastejo borovi gozdovi. Take soli so nastale v apnenčastem okolju. Na zahodu države lahko na teh prsteh opazimo obdelovalne površine.

Šotne prsti zasedajo približno četrtino estonskega površja in so tam kjer so močvirja. Te prsti so zgrajene iz 30  cm debele plasti šote pod šoto pa so podzoli.

Rečne prsti se pojavljajo na področjih, kjer vode poplavljajo. Dandanes je večina rek že zajezenih ali obdanih z nasipi tako, da so poplave redke in taka območja počasi izginjajo.

Vrhovi in pobočja gričev v Estoniji so prekriti z erozijsko prstjo, kjer je plast humusa izredno tanka zaradi erozije ali pa sploh ni prisotna.

Vodovje[uredi | uredi kodo]

Estonija ima več kot 1400 jezer. Večina je zelo majhnih, največje Pejpoško jezero je 3555 km². V državi je veliko rek. Najdaljše med njimi so Võhandu (159 km), Pärnu (153 km) in Põltsamaa (135 km).[11]

Poleti v mnogih rekah voda izhlapi, spomladi pa so pogoste poplave (poplavljata reka Emajõgi, reka Kasari). Reka Emajõgi, ki povezuje dve največji jezeri je edina reka v Estoniji, ki je plovna po celotni dolžini prav tako je tudi najdaljša (209  km). Najdaljša reka v osrčju Estonije se imenuje Pärnu in je dolga 153  km (tretja najdaljša reka v Estoniji). Druga najdaljša reka pa je Võhandu in je dolga 159  km. V Estoniji je približno 1200 naravnih jezer, ki imajo površino večjo od enega hektarja. Večina jezer se je izoblikovala v času, ko se je topil celinski led. Veliko jih je v gričevju na severu Estonije, na nizkih obalah na zahodu države (morenska pokrajina) - za morensko pokrajino so značilna močvirja (približno 20.000 močvirij, barij in plitvih jezer). Danes je v Estoniji približno 150 umetnih jezer. Z namenom spreminjanja pokrajine nastajajo vedno nova umetna jezera.

Biotska raznolikost[uredi | uredi kodo]

V Estoniji je še vedno mogoče najti številne vrste, ki so že izumrle v večini evropskih držav. Med sesalci, ki so prisotni v Estoniji, so sivi volk, ris, rjavi medved, rdeča lisica, jazbec, divja svinja, los, jelen, srnjad, bober, vidra, sivi tjulenj in obročasti tjulenj. Kritično ogrožena evropska vidrica je bila uspešno naseljena na otok Hiiumaa, redka sibirska leteča veverica[12][13] pa je prisotna v vzhodni Estoniji. Priseljene vrste, kot so sika jelen, rakunasti pes in pižmovka, je danes mogoče najti po vsej državi.[14] V Estoniji je bilo najdenih več kot 300 vrst ptic, med njimi orel belorepec, mali klinkač, planinski orel, divji petelin, črna in bela štorklja, številne vrste sov, vaterov, gosi in mnoge druge.[15] Kmečka lastovska je nacionalna ptica Estonije.[16]

Zavarovana območja Estonije pokrivajo 18 % estonskega kopna in 26 % njenega morskega ozemlja. Obstaja 6 narodnih parkov, 159 naravnih rezervatov in številna druga zaščitna območja.[17] Indeks integritete gozdne krajine za leto 2018 je imel povprečno oceno 3,05 / 10, kar ga uvršča na 152. mesto od 172 držav.

Prebivalstvo[uredi | uredi kodo]

V Estoniji živi ok. 1,3 milijona prebivalcev, od tega ok. 0,9 milijona Estoncev. 25 % prebivalcev Estonije je Rusov.

Upravna delitev[uredi | uredi kodo]

Eesti maakonnad 2006 blue.svg

Estonija je razdeljena na 15 glavnih administrativnih enot, imenovanih okrožje (estonsko maakond, množina maakonnad):[18]

Politika Estonije[uredi | uredi kodo]

Alar Karis
Predsednik države Alar Karis
Kaja Kallas
Predsednica vlade Kaja Kallas

Estonija je parlamentarna republika. Najvišja funkcija v državi je funkcija predsednika, med tem ko ima največ pristojnosti predsednik vlade, kot predstavnik izvršilne veje oblasti. Estonija je od 1. maja 2004 članica Evropske unije, prav tako je del evroobmočja. Prav tako leta 2004 je Estonija vstopila v zvezo NATO.

Vlada Estonije[uredi | uredi kodo]

Glej: Predsednik vlade Estonije

Predsedniki države[uredi | uredi kodo]

Glej: Seznam predsednikov Estonije

Zunanje zadeve[uredi | uredi kodo]

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

Splošno[uredi | uredi kodo]

Poslovni predel prestolnice Talina.

Kljub hitri rasti ekonomije v zadnjih petih letih, ima Estonija še vedno za približno polovico manjši BDP od držav Zahodne Evrope.

Estonci zaslužijo približno polovico evropskega povprečnega dohodka, čeprav je bila gospodarska rast v zadnjih letih hitra in so razlike začele počasi izginjati. Čeprav je obsežnih gospodarskih reform večinoma že konec, so spremembe, ki jih doživlja Estonija, bolj dramatične od tistih v državah Zahodne Evrope. K bolj uravnoteženemu gospodarskemu razvoju so prispevale tudi mirnejše razmere v Evropi.

Estonsko gospodarstvo je raznoliko. Tako industrija, transport in trgovina so enako pomembni. Zaradi velikih zalog lesa - država ima obsežne gozdove, estonsko gospodarstvo temelji večinoma na panogah, ki so povezane z lesom. Estonski energijski sektor temelji na nafti, ki jo pridobivajo iz skrilavca, ki je zelo redka surovina. Finska in Švedska sta najpomembnejši estonski trgovinski partnerici. Na rast gospodarstva pa veliko vpliva tudi več kot 2 milijona turistov, ki obišče državo vsako leto.

Gospodarske reforme so povzročile povečanje brezposelnosti v 90. letih. Stanje se dandanes že počasi izboljšuje in nezaposlenost se je zmanjšala za 10 %, število zaposlenih pa narašča.

Od leta 1992 je bila estonska nacionalna valuta estonska krona. Krona je bila sprva fiksirana na nemško marko (1 marka = 8 kron), po uvedbi evra pa so krono fiksirali na evro (približno 15,645 kron). Monetarne reforme so povzročile hitre spremembe v celotnem finančnem sektorju. Zelo hitro se je razmahnilo internetno bančništvo. 1. januarja 2010 je Estonija vstopila v evroobmočje in prevzela evro za svojo valuto.

Struktura gospodarstva[uredi | uredi kodo]

Več kot 65 % BDP-ja predstavlja storitveni sektor, industrija prispeva okoli 28 %, medtem ko primarne panoge (tudi kmetijstvo) prispevajo 6,5 % BDP-ja. Storitveni sektor je v 90. letih doživel hiter razvoj.

Ključni sektorji v estonskem gospodarstvu so:

Tradicionalna estonska kmetija.

Kmetijstvo[uredi | uredi kodo]

Kratke informacije: Estonija ima 1,46 mil. Njiv ter 326.000 ha travnikov in pašnikov.Glavni pridelki so krompir, žita ( ječmen, oves, pšenica, rž ) in lan, na obsežnih površinah pridelujejo živinsko krmo. Živinoreja je najpomembnejša panoga kmetijstva, zlasti mlečna govedoreja, prašičereja in perutninarstvo.

Samo nekaj generacij nazaj je bilo kmetijstvo izredno pomembno in s to dejavnostjo se je ukvarjalo večina ljudi.V zdajšnjih časih se ukvarja s kmetijstvom le okoli 5 % vsega prebivalstva Estonije. Kot rezultat gospodarskih reform je postalo zadružno gospodarstvo (kolhozi) preteklost. Uveljavile so se manjše kmetije. Čas tranzicije je pomenih težke čase za estonsko kmetijstvo. Razlogov je več:

 • uvoz poceni izdelkov
 • kmetje so potrebovali novo opremo in stroje, toda denarja za to ni bilo
 • nezmožnost izvoza v Rusijo zaradi krize v tej državi v poznih 90. letih

Govedo, prašiči in perutnina prevladujejo na farmah v Estoniji. Na obsežnih območjih gojijo večinoma žitarice ter zelenjavo. Izdelki so namenjeni večinoma za lastne potrebe, medtem ko meso uvažajo. Mlečni izdelki in nekateri specifični proizvodi (gobe) so namenjeni izvozu. V zadnjem času je tudi zaznati vse večjo priljubljenost ekološkega kmetovanja.

Gozdarstvo[uredi | uredi kodo]

Kratke informacije: Estonija ima 2,02 mil. Ha gozdov, več kot polovica jih je v lasti države.

Gozdovi so v Estoniji najpomembnejše naravno bogastvo. V gozdarstvu je zaposlenih samo 1,5 % vsega estonskega prebivalstva. Proizvede približno 2 % celotne estonske proizvodnje toda obenem gozdarstvo prispeva pomembno surovino za lesno, papirno in pohištveno industrijo, kjer pa je zaposlenega 6 % celotnega prebivalstva.

Večji del proizvedenih izdelkov industrij, ki so povezane z gozdarstvom je namenjenih v izvoz. Izvoz pohištva ter lesenih hiš narašča hitro. Države v katere izvažajo tovrstne izdelkov so Švedska, Finska, Nemčija, Norveška in Združeno kraljestvo. Podjetja so razpršena po celotni Estoniji.

Živilska industrija[uredi | uredi kodo]

Živilska industrija je doživela večje spremembe v zadnjih nekaj letih. Estonci obožujejo domačo hrano, ker menijo, da je boljše kvalitete. Na primer, v zgodnjih 90. letih so večino sladoleda uvozili, toda danes je delež uvoza padel na 14,5 % kar je posledica tega, da so proizvodnje metode postale bolj moderne.

Estonsko mlečno in mesno industrijo sestavljajo tako majhna kot velika podjetja. Privatno lastništvo je najbolj razširjeno, nekatera podjetja pa pripadajo tudi trgovskim združenjem. V Estoniji so najbolj priljubljene sladkarije podjetja Kalev. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1921.

Lahka industrija[uredi | uredi kodo]

Konec 90-ih let je večina tekstilnih tovarn v Estoniji delalo za tuja podjetja. Izkušnje so se z leti nakopičile in zdaj je situacija obratna. V druge države zdaj izvozijo samo dizajn (Finska, Švedska, medtem ko izdelke izdelajo doma. Estonska podjetja imajo stranske pogodbe sklenjene s podjetji iz Litve, Latvije, Ukrajine, Rusije in celo Kitajske (podizvajalci) - v teh podjetjih delajo sestavne dele za izdelke, ki jih nato izdelajo v Estoniji. Estonske trgovske znamke so dandanes že precej uveljavljene v tujini (Monton, Baltman)

Kemična industrija[uredi | uredi kodo]

Gospodarske spremembe so v 90. letih še posebej prizadele kemično industrijo, saj je bilo večino podjetij navezanih na vojaško industrijo Sovjetske Zveze, ki pa ni več potrebovala izdelkov Estonije, ko se je le ta osamosvojila. V gospodarskem kaosu, ki je vladal v Rusiji so estonska podjetja izgubila pogodbe z ruskimi podjetji. Kemična podjetja so se iz te zagate rešila tako, da je poiskala nove partnerje, trge in tudi nove izdelke s katerimi je bilo moč prodreti na trg. Estonska kemična podjetja proizvajajo gnojila, kemikalije itd.

Tranzit in transport[uredi | uredi kodo]

Kratke informacije:

 • cestni promet: 14.992 km cest (54 % asfaltiranih) od tega 64 km avtocest
 • železniški promet: 1018 km železniških prog. Upravlja jih državno podjetje Estonske železnice
 • ladijski promet: trgovsko ladjevje ima skupaj 234 ladij s skupno nosilnostjo 695.000 t in je v lasti državne Estonske ladijske družbe. Največje pristanišče je Talin.
 • letalski promet: mednarodno letališče je v Talinu. Nacionalni prevoznik je Estonian Air

Tovorni promet med Rusijo in ostalim svetom pomemben pritok dobička za estonska pristanišča toda vloga tranzita v estonskem gospodarstvu iz leta v leto pada. Primarni razlog je predvsem to, da Rusija večino svoje nafte odpelje s tankerji v svet preko svojih pristanišč in ne več toliko preko estonskih. Nekdaj je Rusija prek železnic pripeljala nafto do estonskih pristanišč, dandanes pa Rusija prek Estonije večinoma tovori le še gnojila ter drugi blago.

Drugo pomembno področje je prevoz potnikov, ki je direktno povezano s turizmom. Prevoz približno 2,7 milijonov potnikov med glavnima mestoma Estonije in Finske drži pokonci mnoga skandinavska in estonska podjetja. Med poletjem trajekti delujejo s polno paro in sicer med Talinom in Helsinki. Estonija vzdržuje tudi redno morsko povezavo z Švedsko in poleti tudi z Nemčijo.

Večina tovora je še vedno prepeljanega po cestah. To velja predvsem za prevoz tovora znotraj države, saj so razdalje relativno kratke. Prevoz potnikov je organizirano večinoma z avtobusi, obstajajo pa tudi mednarodne proge do Litve, Latvijo, Poljske, Nemčije, Rusije ter drugih skandinavskih držav. Značilnost Estonije so tudi slabe ceste.

Turizem[uredi | uredi kodo]

Estonijo obišče približno 3,3 milijonov turistov vsako leto. Večina turistov prihaja iz Finske. Ti v Estoniji ostanejo le kratek čas predvsem zaradi tega ker razdalje niso velike (trajekti). Število turistov iz Nemčije in Švedske konstantno narašča. Pomembno je glavno mesto Talin, ki ga vsako leto obišče preko 200.000 obiskovalcev iz različnih držav (ZDA, VB).

Število turistov, ki se odpravijo v Estonijo z namenom, da bi nakupovali se je v zadnjih letih precej zmanjšalo, predvsem zaradi dviga cen različnih dobrin. Turisti, ki prihajajo z ladjami ali trajekti se nastanijo večinoma v glavnem mestu Talin in drugih obalnih mestih. Ljudje, ki pridejo v Estonijo za dalj časa pa si pridejo ogledati zavarovana območja itd.

Večino iztržka od turizma gre v roke turističnim in potovalnim agencijam. Ker večji del turistov pride v Estonijo zaradi nakupovanja, le ti povzročajo velik dohodek tudi trgovinam. 10 % estonskega gospodarstva je posredno in neposredno povezano s turizmom.

Naravne in kulturne znamenitosti[uredi | uredi kodo]

Krater Kaali

Skupina manjših jezerc (največje s premerom 110 m) na otoku Saaremaa, nastalih v kotanjah, ki jih je napravil meteorit v 8. st. pr. n. št.

Kuressaare

Mesto na otoku Saaremaa, s slikovitim starim mestnim jedrom in trdnjavo nemškega viteškega reda iz 14. stoletja.

Narodni park Lahemaa

Narodni park ob obali Finskega zaliva vzhodno od Talina z obsežnimi resavami na apnenčastem platoju s številnimi eratičnimi bloki, jezeri, slapovi in slikovito skalnato obalo. Tu je tudi baročni dvorec Palmse.

Narodni park Soomaa

Severovzhodno od Vilandije obsega 367 km². Ima obsežna šotišča, močvirne travnike in gozdove z bogatim rastlinstvom in živalstvom.

Talin

Glavno mesto in kulturno središče države v Finskem zalivu. Zgornje mesto na nizki vzpetini Toompea z istoimenskim gradom (sedanji je iz 18. stoletja; sedež estonskega parlamenta), gotsko stolnico (13. stoletje), pravoslavno stolnico Aleksandra Nevskega (19. stoletje) in Muzejem estonske umetnosti. Trije ohranjeni obrambni stolpi, med njimi Veliki Hewrman (visok 46 m) so iz 14. stoletja. Ob vznožju je staro hanzeatsko Spodnje mesto s slikovitimi ulicami in hišami bogatih trgovcev. Stolnica sv. Nikolaja iz 15. stoletja je zdaj koncertna dvorana in muzej. Tu je gotska mestna hiša (14. stoletje) cerkev sv. Olafa (13. stoletje) s 124 m visokim zvonikom in delno obnovljeno obzidje. Palača Kadriorg s parkom, zgrajena za ruskega carja Petra Velikega (1718-36) je zdaj rezidenca predsednika republike. Vse del svetovne dedščine Unesca.

Tartu

Staro trgovsko in univerzitetno mesto (od 1632) ob reki Emajõgi. Razvaline cerkve Nemškega viteškega reda iz 13. stoletja, številne klasicistične stavbe, zgrajene po požaru 1775 (sedež univerze, mestna hiša), cerkev sv. Janeza (14. stoletje), Estonski narodni muzej, botanični vrt.

Trgovina in storitve[uredi | uredi kodo]

Vse večje nakupovanje postaja vse večja težava toda ljudje so drugačnega mnenja in nadaljujejo z velikim zapravljanjem, kljub temu da plače naraščajo počasi cene pa hitro. V zadnjih letih je opaziti večanje števila velikih trgovskih centrov, ki izpodrivajo majhne trgovinice. Državo so preplavila trgovska podjetja iz Finske, Švedske pa tudi iz Latvije. Preskrba z različnimi storitvami – od osebnih storitev pa do rekreacije in zabave – narašča zelo hitro.

Nepremičninski sektor[uredi | uredi kodo]

Gradnja stavb je dobila zalet šele v zadnjih nekaj letih. Ljudje enostavno niso imeli denarja poleg tega pa je bilo priti do posojila precej težko. Dandanes gradijo ljudje hiše ne samo v glavnem mestu, ampak tudi v drugih večjih mestih. Sanje vsakega povprečnega Estonca so, da bi živel na podeželju blizu mesta v veliki hiši. Mesta so se morala razširiti ravno zaradi pritiska novih priseljencev. Še vedno pa ljudje se največ denarja zapravijo za obnovo starih objektov.

Olajšana pridobitev posojila je spodbudila Estonce, da so začeli kupovati novo pohištvo in drugo opremo za svoja stanovanja. Cene nepremičnin se precej razlikujejo. Najvišje so cene v samem centru Talina ter ob obali.

Telekomunikacije[uredi | uredi kodo]

Telekomunikacije se v zadnjem času razvijajo zelo hitro, kar je Estonijo povzpelo med prve v Evropi po razvitosti telekomunikacij. Napredek ni potekal tako gladko. Probleme so predstavljale in še vedno predstavljajo cene računalnikov, ki so za nekatere Estonce še vedno previsoke. Visoke so tudi cene internetnih priključkov.

Estonci so hitro sprejeli mobilne telefone. Procent uporabnikov je že presegel 65 %. To razlaga tudi povečanje različnih mobilnih storitev (plačevanje z mobitelom). V tem lahko iščemo razlog za upad prisotnosti stacionarnih telefonov v domovih Estoncev.

Približno 45 % celotnega prebivalstva ima dostop do interneta. Med njimi prevladujejo mladi ljudje. Raziskave so pokazale, da kar 80 % tistih, ki so stari do 20 let uporablja internet. Predvidevajo, da ima skoraj 50 % družin z otroki doma računalnik. Uporaba interneta je kljub temu v domovih manjša, večja pa je v šolah, podjetjih... Storitve, ki temeljijo na internetu in druge elektronske storitve so dosegle hitro rast (vračanje dohodnine…)

Računalniki so osvojili praktično vsa podjetja. Parlamentarna zasedanja npr. uporabljajo namesto papirja računalniške zaslone itd. Estonci drugače niso ravno navdušeni nad internetnim nakupovanjem tako, da nakupuje preko interneta samo 7 % Estoncev.

Trg delovne sile[uredi | uredi kodo]

Zaposlenost

Okoli 62 % Estoncev dela v različnih panogah storitvenega sektorja, približno 32 % je zaposlenih v industriji medtem ko se s kmetijstvom, ribištvom in gozdarstvom ukvarja 6 % prebivalstva. Kmetijstvo zaposluje približno 5 % delavne sile, kar je majhna številka, če jo primerjamo z drugimi tranzicijskimi državami (države Vzhodne Evrope). V predelovalnih industrijah dela petina ljudi v lahki industriji, enako število tudi v lesni in papirni industriji. 16 % ljudi je zaposlenih v živilski industriji, 12 % v kovinski industriji itd.

Približno 92 % estonske delovne sile predstavljajo zaposleni delavci, delež samozaposlenih znaša 5 %. Število privatnih podjetnikov s plačanimi zaposlenimi je 16 tisoč kar znaša 3 % populacije.

Približno 44 % estonske delavne sile je našlo delo v Talinu ali okolici. Z razliko od drugih držav ima Estonija velik delež zaposlenih žensk.

Nezaposlenost

Z gospodarskimi reformami je mnogo ljudi izgubilo službo, obenem pa so bila ustvarjena tudi nova delovna mesta. Kljub temu je brezposelnost začela naraščati in v letu 2000 je bilo brezposelnih že 13,6 % ljudi. Zdaj se brezposelnost znižuje in se vrti okrog 10 %. Kot povsod po svetu tudi v Estoniji, mladi težko pridejo do služb. Problem predstavlja obvladanje jezika in zaradi tega je opazen večji delež brezposelnosti med rusko govorečim prebivalstvom. Tisti, ki iščejo službo se v zadnjem času priseljujejo v mesta, ki nudijo več možnosti za zaposlitev.

Nezaposlenost se je začela zviševati v mestih, medtem ko se je na podeželju zmanjšala. Kar precejšen delež zaposlenih ljudi v vaseh in manjših mestih – cestni delavci, gozdarji – delajo daleč od svojih domov. Nezaposlenost med moškimi, ki je bila nekdaj visoka, se zmanjšuje zaradi gradenj cest itd. kjer se zaposlujejo nekdanji kmetje… Poznamo več vzrokov za nezaposlenost, večina je povezana z pomanjkanjem izobrazbe. Starejši ljudje trpijo pomanjkanje različnih novih veščin, ljudje niso pripravljeni presedlati na novo področje ali pa prestati ustrezno izobraževanje – urjenje, izobraževanje je pogosto predrago za nezaposleno osebo. Veliko število nezaposlenih je povezano s pomanjkanjem usposobljene delavne sile – vzrok zakaj približno 20 % podjetnikov ne more povečati svoje proizvodnje.

Plače in drugi prihodki[uredi | uredi kodo]

Povprečna plača v Estoniji znaša 430 evrov kar je malo v primerjavi z razvitimi državami. Plače so sicer rasle zelo hitro. Npr. leta 1992 je bila povprečna plača v Estoniji 350 evrov. Plače so najbolj pomemben vir prihodkov estonskih družin (približno 65 %), sledijo pokojnine (18 %) in različne ugodnosti (7 %). Individualno delo (predvsem kmetijstvo) da 5 % celotnega prihodka. Povprečna pokojnina v Estoniji znaša 125 evrov kar je 40 % povprečne estonske plače.

Cene in inflacija[uredi | uredi kodo]

Čeprav so povprečne cene v Estoniji v primerjavi z razvitimi državami nižje, so ene višjih med državami Vzhodne in Srednje Evrope. Današnje razlike niso tako drastične – storitve v Estoniji so relativno poceni toda cena mnogih dobrin je primerljiva z evropskim povprečjem. Obenem obstaja blago, ki ima nižjo ceno od blaga v Latviji in Litvi, kjer so drugače cene nižje.

Največji skok cen je bil v času ko so se začele izvajati gospodarske reforme. Drugi razlog pa je bilo pomanjkanje blaga, kot posledica prekinitve starih proizvodnih stikov. Danes je možno zaznati padanje rasti cen (v letu 2003 je bila inflacija 1.3 %, kar je manj kot v EU – 2 %).

Zunanja trgovina[uredi | uredi kodo]

Izvoz

33 % izvoza predstavljajo storitve (transportne in turistične storitve). Pomembno vlogo v transportu igra pomorski promet – prevoz turistov ter blaga.

Raznolikost izvoženega blaga je precejšnja – od hrane do elektronskih izdelkov. Velik del blaga izvoženega iz Estonije je izdelanega doma tudi tako, da druga podjetja dobavljajo surovine oz. sestavne dele (podizvajalci). Stroji in tehnična oprema igrajo najpomembnejšo vlogo v estonskem izvozu. Sledi les in različni izdelki izdelani iz lesa (papir, pohištvo, lesene hiše). Estonija izvaža tudi kovinske izdelke, kemične proizvode, različne izdelke lahke industrije (obleke, obutev), hrano in gradbeni material.

Ko se je Estonija osamosvojila, je preusmerila svoje gospodarske stike iz Vzhoda na Zahod Evrope. Prvi gospodarski stiki so bili vzpostavljeni s švedskimi in finskimi podjetji. Trgovina z Latvijo in Litvo ni bila tako aktivna zaradi podobne strukture gospodarstva, kot posledica sovjetskega gospodarskega sistema tako, da te tri države niso imele s čim trgovati. Skozi čas je Estonija oblikovala tesnejše stike s podjetji Zahodne Evrope.

Finska in Švedska držita pomembno pozicijo v estonskem izvozu. Pomemben delež izvoza pa gre tudi v druge evropske države, še posebej v Nemčijo, VB, Dansko in Nizozemsko. Tehnični izdelki ter stroji določajo glavni delež blaga izvoženega v Finsko, Švedsko in Nemčijo.

Vloga Rusije v estonskem izvozu je zanemarljiva in predstavlja samo 4 % vsega izvoza. Eno tretjino izvoza predstavljajo kemični izdelki, 1/5 predstavljajo prevozna sredstva (vozila kupljena od Estonije). Pomemben del izvoza v Rusijo so tudi visoko kvalitetna goriva, tehnični izdelki ter stroji. V Ukrajino izvozi Estonija približno 1,8 % vsega svojega izvoza (večinoma ribji izdelki).

Približno 7 % estonskega izvoza gre v Litvo in približno 4 % v Latvijo. Od Estonije dobita živilske izdelke, kemične izdelke, kovine in kovinske izdelke, tehnične izdelke, obleke (Latvija) ter tudi elektriko (Litva).

Uvoz

Odstotek storitev v uvozu Estonije znaša 1/5 celotnega uvoza. Različne transportne in turistične storitve so najpomembnejše v uvozu. Transportne storitve so v večji meri odvisne od konkurence ter gospodarskega razvoja medtem ko npr. estonski letalski prevoznik zmanjšuje pomen drugih letalskih prevoznikov iz tujine.

Estonija uvaža različno tehnično opremo, stroje, vozila, ki dosegajo visok odstotek v uvozu Estonije. Pomemben delež dosega tudi najrazličnejši surov material (kovine, les, gorivo). Estonija uvaža tudi vse druge vrste potrošniških dobrin oz. blaga, obleke, gospodinjske aparate ter domačo elektroniko (doma ne proizvajajo). Z raznovrstnostjo estonskega gospodarstva se je uvoz najrazličnejšega blaga precej zmanjšal toda pogosto so cene izdelkov, ki so izdelani v Estoniji dražji od uvoženih izdelkov.

Večina izdelkov Estonija uvaža iz Evropske Unije (Finska). Veliko finskih podjetij je razširilo svoje poslovanje v Estonijo zato veliko blaga in surovin pride iz Finske. Razen Rusije in Ukrajine, Estonija blago uvaža tudi iz Belorusije in držav Centralne Azije. Uvoz goriv iz Rusije počasi a vztrajno pada in je zdaj padel že na 30 %. Obenem pa se je povečal uvoz lesa, prevoznih sredstev (vlaki), kovin in kemičnih izdelkov.

Namesto Rusije zdaj dobiva Estonija večina goriv iz Latvije, kjer obratuje rafinerija. Latvija zalaga Estonijo tudi z različnimi prehrambnimi izdelki in kemičnimi izdelki medtem ko Litva prispeva les ter različne tehnične izdelke in stroje.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. Statistični urad Estonije, Priklic iz baze podatkov, 12. september 2014
 2. Matthew Holehouse Estonia discovers it's actually larger after finding 800 new islands The Telegraph, 28 August 2015
 3. "Country Profile – LegaCarta". Pridobljeno dne 26 November 2019.
 4. "Gallery: Estonia gains non-permanent UN Security Council seat". ERR News. Eesti Rahvusringhääling. 7 June 2019. Pridobljeno dne 7 June 2019.
 5. "Estonian Economic Miracle: A Model For Developing Countries". Global Politician. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28 June 2011. Pridobljeno dne 5 June 2011.
 6. "Asian countries dominate, science teaching criticised in survey". Yahoo.
 7. Mägi, Marika (2018). In Austrvegr: The Role of the Eastern Baltic in Viking Age Communication across the Baltic Sea. Brill Publishers. str. 144–145. ISBN 9789004363816.
 8. "World Info Zone". World Info Zone. Pridobljeno dne 2 June 2010.
 9. "Keskmine ohutemperatuur (°C) 1971–2000". Emhi.ee. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 22 February 2012. Pridobljeno dne 2 June 2010.
 10. "Sademed, õhuniiskus". Emhi.ee. Pridobljeno dne 2 June 2010.
 11. Facts Arhivirano 2 February 2017 na Wayback Machine. Estonian Timber
 12. Taylor, Neil (2014). Estonia. Bradt Travel Guides. str. 6–7. ISBN 9781841624877.
 13. Taylor, Neil (2014). Estonia. Bradt Travel Guides. str. 4. ISBN 9781841624877.
 14. "Mammals in Estonia". Estonian Nature Tours. Autumn 2017. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 10 April 2019. Pridobljeno dne 26 December 2018.
 15. Taylor, Neil (2014). Estonia. Bradt Travel Guides. str. 7–8. ISBN 9781841624877.
 16. Spilling, Michael (2010). Estonia. Marshall Cavendish. str. 11. ISBN 9781841624877.
 17. "Nature conservation in Estonia". Estonian Environmental Board. 16 November 2017. Pridobljeno dne 23 February 2018.
 18. Pesti, Cerlin; Randma-Liiv, Tiina (April 2018). "Estonia". V Thijs, Nick; Hammerschmid, Gerhard (ur.). Public administration characteristics and performance in EU28. Luxembourg: Publications Office of the European Union. str. 252–255. doi:10.2767/74735. ISBN 9789279904530.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]