Ris

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Evrazijski ris
Lynx lynx poing.jpg
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Carnivora (zveri)
Družina: Felidae (mačke)
Rod: Lynx (ris)
Vrsta: L. lynx
Znanstveno ime
Lynx lynx
(Linnaeus, 1758)
Območje razširjenosti
Območje razširjenosti

Ris (znanstveno ime Lynx lynx) ali navadni ris je prvotno živel v listnatih gozdovih, človek pa ga je pregnal v gore in v redko gozdnato krajino. Naseljuje območje od Severne Evrope do vzhodne Azije.

Ris zraste do 130 cm v dolžino in 75 cm v višino (podobno kot gepard). Tehta od 30–40 kg in več. Ima zelo ostre kremplje in zobe. Njegova šapa meri 7 cm v širino in 13 cm v višino. Kremplji so vpotegljivi. Njegova življenjska doba traja 12 let. Je največji izmed preostalih risov. Ima svetlo rjavordeče obarvan kožuh, posut s temnejšimi pikami, kar mu pomaga, da se lažje zlije v drevesnih krošnjah in v listju. Vzorec in barva kožuha sta zelo variabilna. Po trebuhu je belkast, dlaka na trebuhu meri do sedem, na hrbtu pa do pet centimetrov. Najlažje ga prepoznamo po dolgih črnih čopkih na ušesih in zelo kratkem repu (največ do 35 cm). Lovi predvsem parkljarje, ki so do 4-krat večji od njega (jelene, koze, ovce), zadovolji pa se tudi z zajci in žvižgači. Pleni večinoma srnjad, manjše živali lovi le, če večjih ni dovolj. Lovi iz zasede, saj mu šibko srce ne dopušča dolgega tekanja. Z izjemo mladih risov te živali ne plezajo višje na drevo, razen, če jim preti nevarnost. Risa ogrožajo živinorejci in promet. Ris v naravi nima naravnih sovražnikov. Njegovi sorodniki so rdečerjavi ris, iberski ris in kanadski ris.

Najraje ima gorsko gozdnat svet, ki se pa zaradi vpliva človeka vse bolj krči in s tem ogroža živali, ki v njem živijo. Ampak to ni edini razlog njegove ogroženosti. Že v starih časih so ga poznali po izrednih roparskih sposobnostih, zato so se ga bali in ga začeli množično iztrebljati. Kasneje so ga lovili zaradi kožuha, tako da so nastavljali razne pasti, strupe ipd.

V Sloveniji je le še okoli 17 risov, ki so jih pripeljali iz Slovaške. Risa na Slovenskem najdemo predvsem v Kočevskem rogu (kjer je gosta rast), drugače pa ga najdemo tudi v gorskih predelih Slovenije.

Podvrste[uredi | uredi kodo]

Reference[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]