Karakal

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Karakal
Caracal001.jpg
Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Red: Carnivora (zveri)
Družina: Felidae (mačke)
Poddružina: Felinae
Rod: Caracal
Gray, 1843
Vrsta: C. caracal
Znanstveno ime
Caracal caracal
(Schreber, 1776)
Tipska vrsta
Caracal melanotis
Gray, 1843 (Felis caracal Schreber, 1776)
Razširjenost
Razširjenost
Sinonimi

Felis caracal

Karakal (znanstveno ime Caracal caracal), poznan tudi kot »puščavski ris«, je divja mačka, ki je razširjena v Afriki, Srednji in Jugozahodni Aziji ter Indiji.

Karakal je dolg od 95 do 105 cm in visok 50 cm.Samci tehtajo od 08 do 20 kg.Karakali imajo močno telo in noge,ki mu omogočijo skok do 3 m.Imajo velika ušesa na katerih so čopki(z njimi zelo dobro slišijo).Imajo eden najboljših nočnih vidov od sesalcev.Imajo še tako kot vse zveri dolge in ostre podočnike in zadnje kočnike.Imajo 35 cm rep.So zelo hitri saj dosežejo hitrost 70 kh. Njihovi naravni sovražniki so hijene,pegaste sove in morda celo gepardi,ki kradejo plen.

Življenjski prostor[uredi | uredi kodo]

Puščavski risi prebivajo v visoki suhi travi saj je kožuh podoben suhi travi.Tako kot večina živali Karakali prebivajo v brlogu,ki ga izkoplje mravljinčar.Risi so aktivni podnevi in ponoči.Za to rabijo oster nočni vid.Karakali radi lovijo ponoči,ker ni tako vroče.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Breitenmoser, C., Henschel, P. and Sogbohossou, E. (2008). "Caracal caracal". Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN. Verzija 2012.2. Svetovna zveza za varstvo narave.CS1 vzdrževanje: Večkratna imena: authors list (link)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]