Andora

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kneževina Andora
Principat d'Andorra
Zastava Andore Coat of arms Andore
Zastava
MotoVirtus Unita Fortior
(latinsko Vrlina združena je močnejša)
HimnaEl gran Carlemany
Lega Andore
Glavno mesto
(in največje mesto)
Andorra la Vella
42°30′N, 1°31′E
Uradni jeziki katalonščina
Demonim Andorec, Andorka
Upravljanje parlamentarna diarhija
 -  soprinca: Joan Enric Vives Sicília
Emmanuel Macron
 -  predsednik vlade: Xavier Espot Zamora
neodvisnost
 -  Paréage: 1278 
Površina
 -  skupaj: 468 km² (178.
 -  voda (%): zanemarljivo
Prebivalstvo
 -  ocena 2021: 79.535 (185.)
BDP (PKM) ocena 
 -  skupaj: 4,64 milijarde USD 
 -  na prebivalca: 58.383 USD 
BDP (nominalno) ocena 2021[1]
 -  skupaj: 3,33 milijarde USD 
 -  na prebivalca: 41.873 USD 
HDI (2019) 0,868 (zelo visok
Valuta Evro (€)¹ (EUR)
Časovni pas CET (UTC+1)
 -  poletni (DST): CEST (UTC+2)
Vrhnja domena (TLD) .ad
Klicna koda +376
¹ pred 1999: francoski frank in španska pezeta ter manjše količine andorskega dinarja, izdelane po letu 1982.

Kneževina Andora je neodvisna celinska država v Evropi, v Pirenejih med Španijo in Francijo in je kondominij med Republiko Francijo in Urgelsko škofijo v Španiji. Ustanovljena je bila 8. septembra 1278 in je največja med šestimi najmanjšimi državami v Evropi in na svetu.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Zemljevid Andore

Država leži v visokogorski dolini v Pirenejih. Več kot tretjina Andore leži nad zgornjo gozdno mejo. Najvišja gora je Coma Pedrose, visoka 2.946 metrov. Andora je ena izmed katalonskih dežel in edina, ki ni del kakšne druge države. Andora nima stoječih voda in obsega le 468 km².

Podnebje[uredi | uredi kodo]

Zaradi lege ima Andora relativno hladno gorsko podnebje. V januarju so povprečne temperature –7 °C, poleti se temperatura povzpne na 26 °C.

Demografija[uredi | uredi kodo]

Satelitska slika Andore v marcu

Andora ima 69.865 prebivalcev (stanje julij 2004), od tega je po državljanstvu:

Večina prebivalcev govori špansko (58 %), katalonsko govori 35 % prebivalcev, ostalih 7 % pa francosko. Uradni jezik je Katalonščina.

Letni prirastek prebivalstva je 5,0 %. Povprečna življenjska doba je 80 let. Smrtnost dojenčkov je 0,6 %, otrok pa 0,7 %.

Večina prebivalcev pripada rimskokatoliški cerkvi.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Andora je samostojna od časov Karla Velikega. Leta 1278 je bila ustanovljena kneževina brez kneza, vrhovna oblast je bila razdeljena (tako imenovan kondominium) med škofa iz Urgela (Španija) in grofa Foix (sedaj je pravni naslednik predsednik Francije).

Pravice soknezov izvajata dva pooblaščenca, ki pa nimata sedeža v Andori. Poslala sta zastopnika v Andoro in ta je imel nadzor nad zakonodajo in upravo. Letno je prejel simbolično dajatev za sokneza.

25. januarja 1981 je Vrhovni svet dolin (parlament) po 703 letih samostojnosti sprejel prvo ustavo, ki je uzakonila ustanovitev vlade in reformo uprave.

Do leta 1993 v Andori ni bilo delitve zakonodajne, izvršilne in sodne oblasti. Šele ustava iz leta 1993 je uzakonila Andoro kot suvereno državo z demokratičnim parlamentarnim sistemom. Oba sokneza sta ostala vrhovna voditelja države (zastopa ju predstavnik). Izvršilna oblast pa je prešla na ministrskega predsednika, ki je odgovoren parlamentu.

Politika[uredi | uredi kodo]

Obstajajo tri stranke: Partit Liberal d'Andorra (PLA – Liberalna stranka Andore), Partit Socialdemocrata (PS – Socialdemokratska stranka) in Partit Democrata (PD – Demokratska stranka). Le del prebivalstva ima volilno pravico. Državljanstvo se lahko pridobi šele po 25 letih bivanja v Andori.

Andora se deli na sedem parròqies (dobesedno župnija, dejansko pa občina):

(Število prebivalcev: stanje 1. januar 2004)

Andora ni članica Evropske unije.

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

Andora nima praktično nobenih naravnih virov, razen morda vode. V preteklosti je bila Andora kljub gorski legi poljedelska dežela, sedaj se ukvarjajo pretežno z živinorejo. Dežela ima zelo razvit turizem, predvsem zimski. Na razpolago je približno 400 hotelov ter centrov za šport in razvedrilo.

Do leta 2002 sta bila edino uradno plačilno sredstvo francoski frank in španska pezeta, ki sta bila tako kot v Franciji in Španiji zamenjana z evrom. Ker ne pripada EU, je Andora znana kot davčna oaza. Mnoga podjetja, ki imajo tu samo poštni predal, uživajo prednost nizkih davkov, turiste pa privlačijo nizke cene za alkohol, tobak in kozmetiko.

Bruto domači proizvod znaša 1,2 milijarde euro (1996).

Kultura[uredi | uredi kodo]

Državni praznik je 8. september, Dan ustave pa 14. marec.

Andora je bila do leta 1981 sedež zasebnih radijskih postaj Sud Radio in Radio Andora, ki sta imeli do 17. marca 1981 močne srednje- in kratkovalovne oddajnike v Encamp in na Pic Blancu. Sprejem je bil možen v vsej Evropi.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


  1. Napaka pri navajanju: Neveljavna oznaka <ref>; sklici poimenovani imf2 ne vsebujejo besedila (glej stran pomoči).