Andorra la Vella

Andorra la Vella
Andorra la Vella
Andorra la Vella
Zastava Andorra la Vella
Zastava
Uradni pečat Andorra la Vella
Pečat
Andorra la Vella se nahaja v Andora
Andorra la Vella
Andorra la Vella
Geografski položaj v Andori
Koordinati: 42°30′N 1°30′E / 42.500°N 1.500°E / 42.500; 1.500
DržavaAndorra
Površina
 • Skupno30 km2
Nadm. višina
1.023 m
Prebivalstvo
 (2011)[1]
 • Skupno63.574
 • Gostota741,87 preb./km2
Spletna stranwww.andorralavella.ad

Andorra la Vella (katalonsko za Stara Andora, špansko Andorra la Vieja, francosko Andorre-la-Vieille) je glavno mesto kneževine Andore.

Geografija in podnebje[uredi | uredi kodo]

Andorra la Vella se nahaja se na jugozahodu države v pirenejski dolini Gran Valira - ob sotočju dveh gorskih potokov, Valira del Nord in Valira del Orient. Z nadmorsko višino 1.023 m je najvišje ležeče glavno mesto v Evropi, priljubljeno smučarsko središče. Podnebje je zmerno s hladnimi zimami in toplimi suhimi poletji. Tempereature se gibajo v povprečju od -1 °C v januarju do 20 °C v juliju[2], letna količina padavin je 808 mm.

Transport[uredi | uredi kodo]

Andorra la Vella zaradi svoje utesnjenosti med Pireneji in relativne majhnosti nima lastnega letališča, prav tako nima železniške postaje, z avtobusno progo je povezana s sosednjim krajem v francoskem departmaju Ariège L'Hospitalet-près-l'Andorre (okrožje Foix).

Demografija in jezik[uredi | uredi kodo]

Andorci štejejo približno 33% populacije mesta, večino predstavljajo Španci (43%), pomembni manjšini sta Portugalci (11%) in Francozi (7%). Uradni jezik je katalonščina, poleg nje se govori tudi španščina, portugalščina in francoščina. Večina prebivalcev je rimokatolikov.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Mestna hiša

Ozemlje Andorre la Velle ("stara Andora") je bilo naseljeno že v obdobju poznega neolitika. Sama država je ena od prvotnih ozemelj Marca Hispanica, ki jih je ustanovil Karel Veliki v osmem stoletju kot zaščitno cono pred prodiranjem muslimanskih mavrov iz Iberskega polotoka v zahodno Evropo[3].

Naselbina je bila osrednje mesto Andore že od leta 1278. V ta čas sega njen stari del - Barri Antic - z ulicami in zgradbami. Njena najpomembnejša stavba Casa de la Vall - zgrajena v zgodnjem šestnajstem stoletju je sedež parlamenta od leta 1707. V vsem tem času je bila Andorra la Vella središče večinoma osamljene fevdalne države, ki je ohranjala svojo neodvisnost vsled načela ko-suverenosti med francosko državo in Urgelsko škofijo (1278)[4].

Še globoko v dvajsetem stoletju je ozemlje okoli nje ostalo večinoma pozabljeno, tako država ni bila del Versajske mirovne pogodbe preprosto zaradi njene neopaznosti. Po političnem vrenju v 30. letih 20. stoletja in poskusu udara s strani ruskega plemiča in pustolovca Borisa Skosireva je bila uvedena neformalna demokracija.

Leta 1993 je državna ustava oblikovala parlamentarno demokracijo z izvršno, zakonodajno in sodno oblastjo s sedežem v Andorri la Velli.

V tem obdobju se je Andora z izgadnjo modernih bančnih uradov v samem mestu razvila v davčno oazo. Sam kraj se je poleg tega razvil v smučarsko središče in podal prošnjo za kandidaturo izvedbe XXI. zimskih olimpijskih iger leta 2010, vendar ga je MOK po ocenitvi svoje komisije zavrnil. V letih 1991 in 2005 je Andorra la Vella gostila Igre malih držav Evrope.

Zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Santa Coloma


Staro mestno jedro je zaznamovano s kamnitimi ulicami in hišami vključno s cerkvijo sv. Štefana, zgrajeno v romanskem slogu v 11. stoletju. Verjetno najstarejša zgradba v mestu je prav tako cerkev esglèsia santa Coloma iz 9. stoletja[5].

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

Andorra la Vella je gospodarsko središče države. 80% BDP prihaja od 10 milijonov turistov, ki letno prihajajo v Andoro[6]. Mesto je prav tako sedež številnih bank, zraslih na temelju statusa davčne oaze. Država ni članica Evropske zveze, z njo ima sklenjene carinske dogovore, v uporabi je Evro.

Pobratena mesta[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. PopulationData.net – Andorra
  2. Andorra - Atlapedia Online
  3. History of the Principality of Andorra
  4. »Yahoo! Singapore Travel«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. septembra 2008. Pridobljeno 27. junija 2009.
  5. »Andorra la vella travel guide«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. marca 2010. Pridobljeno 27. junija 2009.
  6. CruisesOnly - About Cruising - Cruise Advice

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]