Trgovina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Prvi supermarket v središču Ljubljane leta 1961
Napis Danes ni mesa v ljubljanski mesariji aprila 1959, ko je v Sloveniji pogosto primanjkovalo mesa in mesnih izdelkov

Trgovina je ponujanje blaga in storitev za plačilo (denar) ali drugo blago. O pravi trgovini govorimo, kadar je posredovanje blaga osnovna dejavnost podjetja. Trgovci blago kupijo, prevažajo in prodajajo, ne da bi ga spremenili oziroma predelali. Prvi stiki med različnimi civilizacijami so bili že od nekdaj trgovski. Danes smo zahvaljujoč trgovini na pragu globalizacije. Najpomembnejša trgovska organizacija je WTO. Najpogostejša slovnična napaka je uporaba besede "trgovina" za prodajalno. Trgovina je namreč le poimenovanje dejavnosti, ne more pa se s to besedo poimenovati konkretno mesto, kjer se dejavnost opravlja. Takšno mesto je prodajalna in ne trgovina.

Spletne prodajalne[uredi | uredi kodo]

Danes vedno bolj priljubljene postajajo spletne prodajalne, ki omogočajo nakupovanje, kar iz udobja lastnega doma ali pisarne.

Proces nakupovanja v spletnih prodajalnah po navadi zahteva registracijo uporabnika, kjer uporabnik vpiše svoje osnovne podatke kot so: ime in priimek, naslov, kraj, kontaktna oseba, telefon ter e-mail naslov. Podatke prodajalec v nadaljevanju uporabi v namene dostave artiklov ter izdaje ponudb in računov.

Košarica[uredi | uredi kodo]

Je znan izraz v spletnem trgovanju in predstavlja seznam artiklov, ki jih v spletnih prodajalnah uporabnik označi za nakup. Artikle lahko navadno dodajamo in odstranjujemo iz košarice.

Plačilni pogoji[uredi | uredi kodo]

Večina Slovenskih spletnih prodajaln ponuja osnovne plačilne pogoje: plačilo po prevzemu, plačilo na TRR ter osebni prevzem v poslovalnici. V zadnjih letih se je precej razvil plačilni sistem podjetja mobitel, moneta ter plačevanje preko kreditnih kartic.

Dostava[uredi | uredi kodo]

Po naročilu artikla kupec artikle prejme na dom oz na izbrani dostavni naslov. Večje spletne prodajalna ponujajo izbiro na različne dostavne naslove naročnika.