Spletna trgovina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Spletna trgovina je aplikacija,ki je dostopna s spletnim brskalnikom prek računalniškega omrežja. V zadnjem času postaja spletna trgovina čedalje bolj priljubljena med kupci. Prednosti na strani kupca so predvsem hitro primerjanje cen in lastnosti ter enostavno naročanje,prednosti na strani prodajalca pa so predvsem nižji stroški obratovanja v primerjavi z delovno silo,ki bi bila potrebna trgovina in stroški povezani s prodajnim prostorom,ki jih v tem primeru ni oziroma so minimalni. Če je prodajalec informacijsko dobro povezan z dobavitelji,lahko poteka prodaja tudi brez velikega skladišča, t. i. just in time nabava (material se nabavi točno takrat,ko ga potrebujemo in se ne nabavlja na zaloge). Vendar pa se v Sloveniji spletna trgovina zaradi nezaupanja in zlorab še ni tako zelo razvila,da bi kupci plačevali vse nakupe prek spleta s plačilnimi karticami. Večina spletnih trgovin zaradi tega omogoča plačevanje po prevzetju.


Za izdelovanje spletne trgovine se uporabljajo naslednja ogrodja:


  • PHP:Odprtokodni programski jezik,ki se izvaja na strezniški strani in nam kot izhod največkrat vrne kodo HTML(odvisno kaj želimo)
  • MYSQL: Je odprtokodna implementacija relacijske podatkovne baze,ki za delo uporablja jezik SQL. Napisana je v jezikih C in C++, obstajajo pa programski vmesniki za C,C++,Java,Perl,PHP,Phyton in druge. Deluje ne več operacijskih sistemih(Linux,Windows…).
  • AJAX(asinhroni JavaScript in Xml) je skupina medsebojno povezanih spletnih razvojnih tehnik,uporabljenih za ustvarjanje interaktivnih spletnih aplikacij. S to tehnologijo si lahko spletne aplikacije izmenjujejo podatke s strežnikom asinhrono v ozadju,brez potrebe po ponovnem nalaganju strani. S tem je mogoče tekoče in hitrejše spremljanje ter spreminjanje vsebine na spletni strani.
  • CSS(Cascading Style Sheets): so predloge,ki določajo izgled spletnih strani. Z njim določamo pisavo,velikost črk in vizualno predstavitev spletne strani.
  • Power Designer: je orodje za modeliranje, ki podjetjem omogoča,da enostavneje vizualizirajo,analizirajo in upravljajo podatke o podatkih. Uporabljali smo ga predvsem pri analizi in načrtovanju informacijskega sistema,na podlagi česar smo potem izdelali fizično podatkovno bazo.
  • Adobe DreamWeaver je aplikacija,ki nam je v pomoč pri razvoju spletnih aplikacij. Zadnja različica vključuje podporo za HTML,XSLT,ACTION SCRIPT,CSS,JavaScript,XML,ASP JavaScript,PHP,..


Prednosti nakupovanja: Internet je dostopen 24ur na dan,kar omogoča ne le,da lahko porabnik kadarkoli pogleda informacije o izdelku,ampak opravi tudi nakup. Potem je tudi hitrost nakupovanja preko interneta. Kupiš danes,dobiš jutri. Uporabnik lahko preverja stanje svojih naročil in plačuje naročila ne da bi moral stati in čakati v vrsti. Ker preko interneta lahko pridobimo različne informacije o izdelkih,ki porabnika zanimajo,lahko s tem prihranimo veliko časa. Porabnik lahko z različnimi portali sam naredi okolje z novicami,ki ga zanimajo.


Slabosti: V številnih primerih kupec ne dobi jasnih podatkov o stroških pošiljanja,kar je še zlasti pomembno pri nakupih v tujini. Zelo redki so prodajalci,ki kupca seznanijo,katera zakonodaja velja v primeru spora. Samo 13% ponudnikov na spletnih straneh kupcem zagotavlja,da njihovih osebnih podatkov ne bodo posredovali tretjim osebam. Le 53% podjetji priznava kupcem možnost vrnitve naročenega blaga brez obveznosti in le slaba tretjina kupca obvešča o pritožbenem postopku. V nekaterih primerih se je med nakupovanjem naslov spletne strani spremenil,tako da kupec ni več vedel,s kom posluje. Samo 65% prodajalcev je izdalo potrdilo o naročilu in le 13% prodajalcev je kupce obvestilo,kdaj so blago odposlali.