Pižmovka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pižmovka

Ohranitveno stanje taksona
liddk (IUCN) [1]
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Rodentia (glodavci)
Družina: Cricetidae (hrčki)
Poddružina: Arvicolinae
Pleme: Ondatrini
Gray, 1825
Rod: Ondatra
Link, 1795
Vrsta: O. zibethicus
Znanstveno ime
Ondatra zibethicus
(Linnaeus, 1766)
Razširjenost (z rdečo označena domovina, z zeleno območje razširjenosti danes. Južna Amerika ni prikazana.)
Razširjenost (z rdečo označena domovina, z zeleno območje razširjenosti danes. Južna Amerika ni prikazana.)

Pižmovka ali arnelovka (znanstveno ime Ondatra zibethicus) je srednje velik glodavec (pripadnik reda Rodentia), ki živi na obvodnih območjih. Je edina vrsta rodu Ondatra. Izvira iz Severne Amerike, od koder je bila prinešena v dele Evrope, Azije in Južne Amerike. Pižmovka je uspešna vrsta v različnih podnebjih in življenjskih okoljih, je vsejeda in zelo prilagodljiva žival.

Opis[uredi | uredi kodo]

Odrasla pižmovka je dolga od 40 do 60 cm, skoraj polovico od tega predstavlja rep, in tehta med 0,7 in 1,8 kg. Pokrita je s kratko, gosto dlako srednje do temno rjave barve. Trebuh je nekoliko svetlejši in se s starostjo delno sivo obarva. Krzno ima dve plasti, kar ščiti žival pred hladno vodo. Dolgi rep je pokrit z luskami namesto z dlako in je rahlo bočno sploščen. Žival si z njim pomaga pri plavanju. Ko hodi po kopnem, se rep vleče po tleh.

Pižmovke preživijo velik del časa v vodi in so na življenje v vodi zelo dobro prilagojene. Pod vodo lahko vzdržijo 12 do 17 minut. Njihova telesa so manj občutljiva na povečanje koncentracije ogljikovega dioksida, tako kot pri tjuljnih in kitih. Ušesa lahko zaprejo in tako preprečijo vdor vode v sluhovod. Zadnje okončine so na pol prekrite s plavalno kožico, vendar se pri plavanju v glavnem poganjajo in krmarijo z repom.

Pižmovko včasih zamenjajo z nutrijo, ki je tudi glodavec živeč ob vodi in izvira iz Južne Amerike. Pižmovka je manjša, bolj prilagojena hladnejšemu podnebju, in ima bočno sploščen rep, medtem ko je rep nutrije okrogel in podoben podganjemu.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Linzey, A.V. (2008). Ondatra zibethicus . Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst 2008. IUCN 2008. Pridobljeno: 10. julija 2009. Z obrazložitvijo, zakaj se smatra kot najmanj ogrožena vrsta.