Referendum

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Referendum (latinsko ad referendum, kar pomeni »v odgovor na zahtevo«) je neposreden[1] demokratičen postopek oziroma glasovanje, kjer prebivalci določenega območja ali tvorbe z volilno pravico na podlagi referendumskega vprašanja odločajo o ustavi, zakonih ali drugih pravnih aktih ter vprašanjih, pomembnih za družbo.[2][1] Predstavlja enega od temeljev neposredne demokracije.[1] Če za spremembo voli večina volivcev, je sprememba sprejeta. Poznamo ustavodajni, zakonodajni in posvetovalni referendum.

Za razliko od volitev se na referendumih ne izbira predstavnikov (poslancev).

Vrste referendumov[uredi | uredi kodo]

Zakonodajni referendum[uredi | uredi kodo]

Zakonodajni referendum je neobvezna oblika referenduma.[3] Zakonodajne referendume v Sloveniji ureja 90. člen ustave Republike Slovenije ter Zakon o referendumu in ljudski iniciativi (ZRLI). V Sloveniji je sprva zakonodajni referendum potekal v obliki predhodnega in naknadnega referenduma. Slovenska ustavna ureditev iz leta 2013 za referendum zahteva referendumsko iniciativo, predmet referendumskega odločanja in dvig pragu legitimnosti. Od leta 2013 lahko zakonodajni referendum zahtevajo volivci z najmanj 40.000 zainteresiranimi, vendar se referenduma za zakone o nujnih obrambnih ukrepih, zakonih davčno-finančnega področja, zakonov o ratifikacijah mednarodnih pogodb ter zakonih, ki preprečujejo protiustavnosti na področju človekovih pravic ne sme več organizirati. V isti ureditvi je bil potrditveni način zamenjan z zavrnitvenim (za zavrnitev zakona je potrebna vsaj petina glasov vseh volivcev). V Sloveniji velja tudi dvostopenjsko ugotavljanje referendumskega izida, zato morata za zavrnitev zakona veljati tako relativna večina kakor tudi kvorum večine.[1]

Posvetovalni referendum[uredi | uredi kodo]

Posvetovalni referendum je vrsta referenduma, ki ga razpiše Državni zbor o svojih vprašanjih, ki se nanašajo bodisi na državo bodisi na omejeno območje. Izid referenduma za Državni zbor ni zavezujoč. Referendum razpiše Državni zbor, pobudo zanj pa lahko vloži vsak poslanec.[1]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 »Referendum, ljudska iniciativa in evropska državljanska pobuda | GOV.SI«. Portal GOV.SI. Pridobljeno 22. februarja 2022.
  2. »Termania - Slovar slovenskega knjižnega jezika - referéndum«. www.termania.net. Pridobljeno 22. februarja 2022.
  3. »Oblika in predmet zakonodajnega referenduma - e-KURS«. Oblika in predmet zakonodajnega referenduma - e-KURS. Pridobljeno 22. februarja 2022.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]