Zveza socialistične mladine Slovenije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani ZSMS)
Jump to navigation Jump to search

Zveza socialistične mladine Slovenije (kratica ZSMS) je bila politična organizacija mladih v Sloveniji, ki je delovala od povojnih let vse do devetdesetih let, ko se je z drugimi političnimi subjekti transformirala v stranko Liberalna demokracija Slovenije (LDS).

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Organizacija je delovala kot Zveza komunistične mladine Slovenije od leta 1945 del SKOJa. Leta 1974 so organizacijo preimenovali v Zveza socialistične mladine Slovenije (jugoslovansko pa Zveza socialistične mladine Jugoslavije). Člani, z izjemo funkcionarjev organizacije, so bili lahko stari največ 28 let. Voditelji organizacije so morali biti tudi člani Zveze komunistov Jugoslavije.

Zveza je bila med prvimi znanilci političnih sprememb v Sloveniji in Jugoslaviji, ko je v Krškem leta 1986 pripravila Kongres, ki je v tistem času krepko razburkal politično sceno takratne Jugoslavije. Organizacija je zapisala vrsto stališč, ki so pomenila pomembno odstopanje od uradne ideologije: zavzemanje za legalizacijo civilno-družbenih gibanj (mirovniki, ekologi, homoseksualci in drugi), odpravo verbalnega delikta, pravico do stavke, civilno služenje vojaškega roka, sprostitev podjetniške iniciative, legalizacijo skupine Laibach ...

ZSMS je v nasprotju z drugimi družbenopolitičnimi organizacijami tudi podpirala delovanje Odbora za varstvo človekovih pravic. Njegove zahteve je prenašala v skupščino. Ker so oblasti prepovedale zborovanje 8. maja 1989, je ZSMS sklicala javno sejo predsedstva republiške konference ZSMS.

Zadnji predsednik (pravzaprev predsednik republiške konference ZSMS) ZSMS leta 1989 pred preoblikovanjem v politično stranko je bil Jožef Školč.

Organizacija se je pozneje preimenovala v ZSMS-Liberalna stranka in na 14. kongresu stranke, 10. novembra 1990, v LDS (Liberalno-demokratično stranko), ta pa se kasneje preoblikovala v sedanjo LDS.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]