Homoseksualnost

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mavrična zastava – simbol homoseksualnosti

Istospolna usmerjenost ali homoseksualnost je erotično nagnjenje do pripadnika istega spola.

Etimologija in drugi izrazi[uredi | uredi kodo]

»Homoseksualnost« je sestavljena iz grške besede »homos«, ki pomeni »enak, isti« in latinskega korena »sex«. Homoseksualnost je spolna usmerjenost, seksualno nagnjenje do oseb istega spola.

Izraz homoseksualnost je prvi uporabil borec za človekove pravice Karl Maria Kertbeny v 19. stoletju. Iz izraza je tvorjena slovenska beseda istospolnost.

V knjižnem jeziku se poleg »homoseksualen/-na« najbolj pogosto uporabljata še izraza »gej« za moške in »lezbijka« za ženske.

Žaljivke ali vulgarne besede, ki so sopomenke za homoseksualca, obsegajo izraze peder, pedrula, pederčina, homo, homič, feget, buzerant, toplovodar, topli bratec, ta topli, ritopik, ritodaj itd. za moške, za ženske pa lezbača, možača (shemale). Manj slabšalni izrazi so buzi, tetka (slednje tudi v rabi med pripadniki skupnosti) oz. lezba, kamionarka.

V letu 2011 je Kulturni center Q (klub Tiffany), Društvo ŠKUC izdal LGBTQ Slovar, zbirko lezbičnih, gejevskih, biseksualnih, transspolnih, transseksualnih in queer besed. Dostopen je tudi na spletu.[1]

Homoseksualnost v družbi[uredi | uredi kodo]

Homoseksualnost je prisotna v vseh družbah, neodvisno od lokacije in časovnozgodovinskega okvira, vendar se družba na istospolno usmerjenost odziva na različne načine, od popolnega sprejemanja do načrtnega zatiranja in preganjanja.

Pogostost homoseksualnosti[uredi | uredi kodo]

Enotnih ocen o pogostnosti homoseksualnosti ni, predvsem zaradi različnih definicij homoseksualnosti, različnih metod raziskav in zanikanja homoseksualnosti v stigmatiziranih okoljih. Glede na ankete je homoseksualnih do 10 odstotkov ljudi.

Etična vrednotenja homoseksualnosti[uredi | uredi kodo]

Etična stališča do homoseksualnosti so zelo različna, mestoma nasprotujoča si. Odvisna so predvsem od antropoloških predpostavk in interpretacij homoseksualnosti. Pogosto je etično vrednotenje homoseksualnosti močno odvisno od določenih verskih stališč.

Kjer velja homoseksualnost za naravno danost ali pozitivno ovrednoteno prosto odločitev posameznika, je tudi etično stališče do homoseksualnosti pozitivno, kjer pa se homoseksualnost vrednoti kot antropološki defekt, je istospolnost negativno sprejeta, kar vodi od negativnega sprejemanja do zakonskega preganjanja homoseksualnosti.

Homoseksualnost v biologiji[uredi | uredi kodo]

Homoseksualne spolne prakse so prisotne tudi pri živalih, tako pri promiskuitetnih kot pri tistih, ki ostajajo z enim partnerjem.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Bibič, Špela; Lemaić, Vesna; Oblak, Teja; Pirih, Tadeja; Topolovec, Mihael, ur. (2011). LGBTQ slovar: slovar lezbičnih, gejevskih, biseksualnih, transspolnih, transseksualnih in queer besed. Kulturni center Q (klub Tiffany), Društvo ŠKUC. COBISS 255105792. ISBN 978-961-6751-41-4.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]