Mileva Zakrajšek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mileva Zakrajšek
Portret
Rojstvo 6. avgust 1885
Postojna
Smrt 4. maj 1971
Maribor
Državljanstvo Flag of Yugoslavia (1943–1992).svg SFRJ
Flag of Yugoslavia (1918–1943).svg Kraljevina Jugoslavija
Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Avstro-Ogrska
Poklic gledališka igralka  *

Mileva Zakrajšek, slovenska gledališka igralka, * 6. avgust 1885, Postojna, † 4. maj 1971, Maribor.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Šolala se je v Trstu, med drugim 1905/1906 na učiteljišču. Mladost je preživela v Novem mestu, nastopala je v čitalniškem gledališču in igrala v orkestru. Ljubiteljskemu ustvarjanju se je posvečala tudi v Škofji Loki, po preselitvi v Maribor 1919 pa je bila dejavna v orkestru GM. Leta 1926 je tu prvič nastopila v Narodnem gledališču in si z zelo uspešno odigrano vlogo Elizabete v tragediji Marija Stuart, avtorja Friedricha Schillerja pri skoraj 41 letih pridobila redni angažma. Do začetka tridesetih let se je razvila v vodilno igralko tega gledališča in ostala njegova članica do 1959.

Bila je igralsko zelo nadarjena, njena vedrina, hudomušnost in iskrivost so se družile s kultiviranostjo. Oblikovala je ljudske, meščanske in plemiške like. Do 2. svetovne vojne je dobivala predvsem komične vloge, nastopala pa je tudi v operetah. Bila je med drugim Zupanja v Cankarjevem Pohujšanju v dolini šentflorjanski, Vdova Rošlinka v istoimenski igri Cvetka Golarja in Glavarjeva žena v Revizorju avtorja Gogolja. Pravi razcvet je doživela po koncu 2. svetovne vojne, ko je postala žlahtna interpretka materinskih likov. Bila je Gospa Alvingova v Strahovih H. Ibsena, Bella Charles v drami Globoko so korenine, Babica Eugenija v drami Drevesa umirajo stoje, Veganka v Mrtvem Kurentu.

Igrala je tudi v filmu, antologijska je vloga matere Angelce v filmu Na svoji zemlji. Dvakrat je dobila Prešernovo nagrado (1948, 1959).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]