SMS Viribus Unitis

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Viribus Unitis 1912

SMS Viribus Unitis je bila avstro-ogrska admiralska bojna ladja (dreadnought) razreda Tegetthoff. Ladja je bila zgrajena leta 1912 v Trstu (v ladjedelnici Stabilimento Tecnico Triestino), njeno matično pristanišče pa je bil Pulj, glavno vojaško pristanišče Avstro-Ogrske.

Po porazu Avstro-Ogrske v I. svetovni vojni je postalo očitno, da bodo obalna področja ostala pod upravo Države Slovencev, Hrvatov in Srbov, zato je kronski svet Avstro-ogrske monarhije 29. oktobra 1918 admiralsko ladjo, celotno vojno in trgovsko mornarico z vsemi pristanišči in kopenskimi objekti, predal tej novonastali državi.

Viribus Unitis in ostanek nekdanjega avstro-ogrskega ladjevja so bili kljub koncu vojne cilj italijanske vojne mornarice.

SMS Viribus Unitis sta v Pulju 1. novembra 1918, ko je nekdanji admiral flote Miklos Horty poveljstvo že predal kapitanu bojne ladje, novoimenovanemu kontraadmiralu Janku Vukoviću-Podkapelskemu, z nastavljeno mino potopila italijanska pomorska diverzanta Rosetti in Paolucci, ki sta v pristanišče priplula s pomočjo Mignatta torpeda za dva potapljača.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]