Koprski zaliv

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Koprski zaliv, Debeli rtič, v ozadju Triglav

Kóprski zalív (italijansko Baia di Capodistria, Vallone di Capodistria) je 18 km² velik zaliv v severnem delu Jadranskega morja, del Tržaškega zaliva, ki je na severni strani omejen z Debelim rtičem, na južni pa s piranskim Rtom Madona.

Vsebuje več manjših zalivov: Ankaranski zaliv, Semedelski zaliv, Zaliv Viližan, Simonov zaliv, Mesečev zaliv, Strunjanski zaliv.


Opis[uredi | uredi kodo]

Koprski zaliv je (za razliko od Piranskega) edini morski zaliv, ki je v celoti na ozemlju Slovenije. Ob njem ležijo mesta Ankaran, Koper s tovornim pristaniščem, Luko Koper in Izola ter delno Piran. Najpomembnejši pritok je reka Rižana, v Kopru tudi potok Badaševica. Globina večine morskega dna v zalivu je manjša od 20 m. Najjužnejša točka zaliva je rt Madona, najsevernejša pa Debelio rtič.

Novejša zgodovina[uredi | uredi kodo]

Od leta 1785, ko je bilo mesto Koper še na otoku, se je zaradi nasipavanja površina zaliva zmanjšala za približno 4 km², nastala pa je laguna Škocjanski zatok. Naravna znamenitost, ki je nastala z izkopavanjem in nasipavanjem mulja zaradi poglabljanja dna pri širitvi Luke Koper, je t.i. školjčna sipina pri Ankaranu.

Zaščitena območja[uredi | uredi kodo]

Glavno zaščiteno območje v zalivu je Krajinski park Strunjan, s solinami in znamenitim klifom v Naravnem rezervatu Strunjan. Manjši klifi se pojavljajo tudi na Debelem rtiču. Globina večine morskega dna v Koprskem zalivu je manjša od 20 m.

Sklici[uredi | uredi kodo]


Glej tudi[uredi | uredi kodo]