Pojdi na vsebino

Kreda (jezero)

Kreda
Koordinate46°24′59″N 13°59′30″E / 46.41639°N 13.99167°E / 46.41639; 13.99167
Države porečjaSlovenija
Maks. dolžina179 m
Maks. širina79 m
Površina0.874 km2
Maks. globina39

Kreda je majhno umetno jezero v dolini Radovne na severozahodu Slovenije. Jezero je dobilo svoje ime po kredi, ki so jo tam kopali do leta 1985. Med kopanjem se je ustvarila vdolbina, ki se je počasi napolnila z vodo in nastalo je jezero. Izkopavanje se je končalo zaradi nedobičkonosnosti in naravovarstvenih skrbi (jezero je v Triglavskem narodnem parku), jezero pa je ostalo. Trenutno je območje jezera v zasebni lasti, mnogi obiskovalci doline se v poletnih mesecih v njem kopajo. Zaradi kopanja gline pa sta obala in dno jezera z njo prekrita. Zaradi tega se obala počasi vdira v vodo (do 50 cm letno). Poleg tega je jezero zelo motno. To je tudi razlog za številne poškodbe ob skokih v vodo z obale in bližnjih dreves, saj iz tam ni mogoče videti kaj je pod vodo. Ta je namreč tako motna, da dno vidimo samo prve pol metra. Tako je že več ljudi pri skoku na glavo vanj zadelo v dno, korenine ali hlode pod gladino in jih ni moč videti. Tudi če bi prišlo do utopitve, reševalci ponesrečenca ne bi mogli najti, saj je jezero izredno globoko, vidljivost pa je enaka nič. Pozimi jezero zamrzne, zato je na njem moč drsati. Uredijo tudi precej osnovno hokejsko igrišče ki je dostopno komurkoli. Prav tako je tudi odličen kraj za postanek, če se odločite za kolesarjenje po dolini Radovne.

Danes je jezero — z obdajajočimi mokrišči — pomemben življenjski prostor za dvoživke, kot so navadna žaba in navadna krastača v Dolini reke Radovne. V jezeru pa bivajo tudi ribe (krapi).[1]

Sklici

[uredi | uredi kodo]
  1. Stanković D. & Poboljšaj K. (2007). »Rezultati - Pregled selitvenih poti in mrestišč dvoživk v dolini reke Radovne v letu 2007«. Varstvo dvoživk in netopirjev v regiji Alpe-Jadran - Program Interreg IIIA Slovenija-Avstrija 2000-2006. Centre for Cartography of Fauna and Flora. Pridobljeno 1. julija 2010.

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]