Tuhinjska dolina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Tuhinjska dolina, pokrajina ob Nevljici in Motnišnici med Celjsko kotlino in Ljubljansko kotlino

Tuhinjska dolina ali tudi Tuhinjsko - Motniško podolje. Širi se na severovzhodu Posavskega hribovja v smeri vzhod - zahod, na severu pa jo Menina ločuje od zgornjega dela Zadrečke doline. Večji zahodni del je izoblikovala reka Navljica, vzhodno od prelaza Kozjak, pa je ožja dolina potoka Motnišnice v porečju Savinje.

Glavna poselitvena os je osredotočena ob Nevljici in Motnišnici, naselja na dnu doline so večinoma gručasta, deloma obcestna. Večja naselja v Tuhinjski dolini so Laze v Tuhinju, Šmartno v Tuhinju in Motnik.Ob cesti med kraji pa najdemo tudi bencinsko črpalko . V srednjem veku je bila Tuhinjska dolina prometno pomembnejša od Črnega grabna oziroma ceste preko Trojan, o čemer pričajo njena številna starejša naselja. Danes je po Tuhinjski dolini usmerjen zlasti promet, ki Celjsko kotlino povezuje z Gorenjsko. Preko gorskih prelazov je Tuhinjska dolina povezana tudi s sosednjima dolinama, na jugu s Črnim grabnom in na severu z Zgornjo Savinjsko dolino. Z graditvijo termalnega kopališča Snovik, pa se je pričel razvijati turizem, kar vpliva na ravoj celotne pokrajine.

Pri Motniku so od srede 19. stol. do srede 20. stol. v oligocenskih plasteh kopali premog in v njih med drugim našli fosilnega nosoroga (Meninatherium telleri).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]