Zgornjesavska dolina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Zgornjesavska dolina v okolici Martuljka. Pogled s Srednjega Vrha.
Pogled v Dolino od Most do Mojstrane. Dobro so vidne Jesenice in akumulacija HE Moste.

Zgornjesavska dolina je alpska dolina, po kateri teče reka Sava Dolinka. Po Gamsovi pokrajinsko-ekološki členitvi Slovenije spada v Alpsko Slovenijo. V dolini so naselja Moste, Potoki, Blejska Dobrava, Lipce, Koroška Bela, Slovenski Javornik, Javorniški Rovt, Podkočna, Kočna, Jesenice, Prihodi, Planina pod Golico, Plavški Rovt, Hrušica, Dovje, Mojstrana, Belca, Srednji Vrh, Gozd Martuljek, Kranjska Gora, Rateče in Podkoren.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Dolina se prične pri razvodju v Ratečah (n.m.v. 870 m) in konča pri Mostah (n.m.v. 560 m). Je naravnogeografska meja med Julijskimi Alpami in Karavankami. Nastala je na osnovi tektonskega preloma, ki poteka po sredi doline. Kasnejše geomorfološke oblike doline so v največji meri posledica delovanja rek in ledenikov. Z obeh pogorij se v dolino priključujejo številne druge manjše alpske doline.

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

Včasih je bilo to področje znano po kmetijstvu, toda danes prevladujeta industrija in turizem.

Urbanizem[uredi | uredi kodo]

Največji naselji v dolini sta Jesenice in Kranjska Gora.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Karel Natek; Marjeta Natek (1998). Slovenija: Geografska, zgodovinska, pravna, politična, ekonomska in kulturna podoba Slovenije. Ljubljana : Mladinska knjiga. COBISS 71395840. ISBN 86-11-15348-0.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]