Fiesa

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Koordinati: Fiesa 45°31′27″N, 13°34′56″E

Večje jezero in Hotel Fiesa
Fiesa

Fiesa (italijansko: Fiesso) je zaselek naselja Portorož v Občini Piran.[1] Leži ob zalivčku in dveh jezercih.

Lega[uredi | uredi kodo]

Zaselek se nahaja na manjši obalni ravnici med dvema odsekoma flišnega klifa na severni strani Piranskega polotoka, ki leži na pol poti med Pacugom in Rtom Madono v Piranu.

Gospodarska dejavnost[uredi | uredi kodo]

Zaliv Fiesa od zahoda

Na ravnici ob večjem jezeru stojita hotela Barbara (slika na desni) in Fiesa ter avtokamp.

Dostop[uredi | uredi kodo]

Cestni dostop v Fieso je možen z Belega Križa nad Portorožem, peš pa je možno priti tako z Belega Križa kot tudi iz Pirana.

Naravni spomenik[uredi | uredi kodo]

Na naravni spomenik opozarja napis Jezeri v Fiesi. Jezeri, ki ležita čisto blizu obale sta obrasli s trstičjem. Obe jezeri imata skupno površino okoli 2 ha. Nastali sta kot posledica odkopa gline za potrebe nekdanje opekarne. Malo jezero, ki je sladkovodno, se nahaja na nadmorski višini okoli 10 mnm pod pobočji, globoko je do 6,5 m. Večje je globlje, z globino do 9 m. Kljub neposredni bližini morja zaradi gline podtalnica ni prodrla v jezero. Od leta 1963 je večje jezero s kanalom, predvsem da bi preprečili razvoj komarjev, povezano z morjem. Zaradi posebnih naravnih razmer sta jezeri z okolico postali zanimiv življenjski prostor različnih rastlinskih in živalskih vrst, predvsem pa okoli dvajset redkih in ogroženih vrst kačjih pastirjev. Leta 1989 sta bili jezeri uvrščeni v inventar najpomembnejše naravne dediščine v Sloveniji in z občinskim odlokom razglašeni za »naravni spomenik.«

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Fiesa«. Stat.si. Statistični urad Republike Slovenije. Pridobljeno 9. septembra 2013.

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]