Krajinski park Sečoveljske soline

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Solinarski voziček v starejšem delu sečoveljskih solin

Naravni park Sečoveljske soline je naravni park v jugozahodni Sloveniji, ki zavzema Sečoveljske soline pri Sečovljah. Ribnik izhlapevanja soli obsega površino 16,1 hektarja, medtem ko solinarstvo leži ob izlivu reke Dragonje na površini 650 hektarjev (1600 hektarjev).[1] Piranska občina je območje solin in polotoka Seče leta 1989 razglasila za krajinski park.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Krajinski park se deli na severni in južni del, ki ju loči Drnica (kanal Grande). V severnem delu, imenovanem Lera, še vedno poteka pridelovanje soli po tradicionalnih srednjeveških postopkih. Južni del parka, imenovan Fontanigge, meji na Hrvaško. Dostop do južnega dela teče po cesti, ki se začne med 1. januarja 2023 opuščenem slovenskim in hrvaškim mejnim prehodom[2] in vodi po desnem bregu Dragonje do kulturnega spomenika Muzeja Solinarstva in ustja Dragonje.

Biodiverziteta[uredi | uredi kodo]

To je območje habitatov redkih, ogroženih in značilnih rastlinskih in živalskih vrst, kjer je zaradi dolgotrajnega delovanja človeka nastal tipičen solinski ekosistem in je redek primer antropogenega mokrišča pri nas in v svetu. Ohranjajo se solinarske navade, celotno območje solin pa daje zavetje številnim rastlinskim in živalskim vrstam. Zavarovane so kot krajinski park, razglašene so za območje Nature 2000, kot registrirana kulturna dediščina in na mednarodni ravni kot ramsarsko mokrišče.

Turizem[uredi | uredi kodo]

Danes Sečoveljske soline nimajo večje gospodarske vloge - njihov osnovni namen je naravovarstveni, etnološki, kulturni in turistični. Obiskovalci zagotavljajo pomemben vir dohodka za park. Zaradi svojih posebnih geografskih omejitev in drugih dejavnikov vodiči sečoveljskega naravnega parka upajo, da bodo v uporabo kmalu dana električna vozila za boljši prevoz po naravnem parku.[3]

Krajinski park Sečoveljske soline je prvo zavarovano območje na državni ravni v Sloveniji, ki ga s koncesijo upravlja zasebno podjetje. To je podjetje Soline Proizvodnja soli d.o.o. v lasti nacionalnega telekomunikacijskega operaterja Telekom Slovenije.[4]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Dragonja | Krajinski park Sečoveljske soline".
  2. Policija [1]
  3. "arhivska kopija". Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2012-03-20. Pridobljeno dne 2022-06-24.
  4. Sovinc, Andrej; Lužnik, Martina (2007). "Sečovlje Salina Nature Park: Business company supports protection of Natura 2000 site in Slovenia" (PDF). Linee guida e casi di studio per la gestione dei siti della rete Natura 2000 in ambiente di transizione: atti del workshop tenutosi a Grado. Trst: EUT Edizioni Università di Trieste. str. 272–276.