Telekom Slovenije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Telekom Slovenije, d.d.
Telekom Slovenije Logo.svg
Trojcek.png
Pravna ureditev Delniška družba
Ustanovljen 3. januar 1995
Ustanovitelji Republika Slovenija
Kapitalska družba - PPS
Slovenska odškodninska družba, d.d.
Individualni delničarji
Institucionalni investitorji
Domače pravne osebe
Tuji investitorji
Telekom Slovenije, d.d.
Uprava družbe Ivica Kranjčević, predsednik uprave
Marko Boštjančič, član uprave
Zoran Vehovar, član uprave
Darja Senica, članica uprave in delavska direktorica
Nadzorni svet
Predstavniki kapitala: - predsednik mag. Tomaž Berginc
- podpredsednik dr. Tomaž Kalin
- Franci Mugerle
- mag. Nataša Štelcer
- dr. Marko Hočevar in dr. Jaroslav Berce.
Predstavniki zaposlenih: - Martin Gorišek
- Milan Richter
- Branko Sparavec
Spletne strani: www.telekom.si
www.mobitel.si
www.siol.si

Telekom Slovenije je slovenski ponudnik elektronskih telekomunikacij, ki na slovenskem trgu ponuja fiksno in mobilno telefonijo, širokopasovni internet, IP-telefonijo in IP-televizijo ter multimedijske storitve in vsebine.

Telekom Slovenije pod svojim okriljem ponuja številne uveljavljene blagovne znamke. Med vidnejšimi sta Siol ter od pripojitve hčerinskega podjetja, mobilnega operaterja Mobitel, 1. julija 2011, tudi blagovna znamka Mobitel. Glavni poudarek poslovanja združenega podjetja Telekom Slovenije bo tako v prihodnje na širokopasovnih in konvergenčnih fiksnih, mobilnih in kombiniranih storitvah.

Skupaj s hčerinskimi družbami sestavlja Skupino Telekom Slovenije, ki jo poleg obvladujoče družbe Telekom Slovenije, d.d. sestavljajo še odvisne (hčerinske) družbe s sedežem v Sloveniji ter drugih državah.
V Sloveniji imajo sedež družbe: GVO, d.o.o., Avtenta.si, d.o.o., Soline, pridelava soli, d.o.o, M-Pay, d.o.o. in Najdi, Informacijske storitve, d.o.o., Meganet, d.o.o., in Podogak, d.o.o.
V drugih državah pa: Aneks v Republiki Srbski, Ipko na Kosovu, ONE, On.net v Makedoniji, v Albaniji Primo, Gibtelecom v Gibraltarju.

Upravljanje obvladujoče družbe v Skupini Telekom Slovenije poteka po dvotirnem sistemu upravljanja. Uprava vodi, zastopa in predstavlja družbo, osnovna pristojnost nadzornega sveta pa je nadzor nad vodenjem poslov družbe. Delničarji uresničujejo svoje pravice v zadevah družbe v okviru skupščine delničarjev, ki je najvišji organ družbe.

Delnice Skupine Telekoma Slovenije (TLSG) od 2. oktobra 2006 kotirajo na Ljubljanski borzi, 3. maja 2007 pa so prešle v prvo kotacijo. Delnice Telekoma Slovenije (TLSG) so sestavni del slovenskega borznega indeksa SBI 20 in slovenskega indeksa blue chip SBI TOP.

Shema Telekom Slovenije, d.d.[1]

Opombe in viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]