Mestna občina Koper

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mestna občina Koper
Comune città di Capodistria
Coa Koper.grb.svg

Grb mestne občine Koper

Umestitev Občine Koper v Republiki Sloveniji

Zemljevid na Geopedii

Župan: Aleš Bržan
Površina: 311 km²
Prebivalstvo:
 - moški
 - ženske
52630 (2020)[1]
26027
26603
Povprečna starost: 38,28 let
Stanovanjska površina:
 - gospodinjstev:
 - družin:
32,34 m²/osebo
20.109
14.394
Aktivno zaposlenih:
 - nezaposlenih:
21.096
2.187
Povprečna mesečna plača (oktober 2015):
 - bruto:
 - neto:
 
1.626,83
1.049,49 €
Študentov: 1.583
Spletni naslov: Občina Koper
Comune città di Capodistria
Vir: Statistični urad Republike Slovenije, štetje prebivalstva v letu 2002.

Koordinati: 45° 33’ 0’’ severne širine, 13° 43’ 48’’ vzhodne dolžine Mestna občina Koper (italijansko Comune città di Capodistria) je po površini največja od enajstih mestnih občin v Republiki Sloveniji. Sedež občine je mesto Koper, ki je dvojezično. Njegovo italijansko ime je Capodistria. Ekonomsko gledano predstavlja enega od najrazvitejših področij Slovenije, zahvaljujoč privlačni sili koprskega pristanišča Luke Koper, ki je eno glavnih jadranskih pristanišč in glavna tovorna postaja za velik del Srednje Evrope. Poljedelstvo, ki je pred nekaj desetletji predstavljalo glavno dejavnost, je danes omejeno na oljkarstvo in vinogradništvo, s katerima se ukvarjajo predvsem v zaledju občine. V porastu so dejavnosti, ki so vezane na storitve, pristanišče ter terciarni in kvartarni sektor. Prometne povezave so dobre zahvaljujoč cestnim priključkom na slovensko, hrvaško in italijansko cestno omrežje. Nove možnosti na področju znanstvenega raziskovanja nudi Univerza na Primorskem, ki ima sedež v Kopru. S skoraj 53.000 prebivalci je po številčnosti četrta največja občina v Sloveniji (za Ljubljano, Mariborom in Kranjem ter pred Celjem), saj obsega celotno podeželsko zaledje Kopra oz. Slovensko Istro vse do Kraškega roba. Po podatkih SURS-a je konec leta 2016 v občini Koper živelo 9,7 % ljudi brez slovenskega državljanstva.[2]

Ob ustanovitvi leta 1994 je prevzela dotedanje ozemlje "stare" Občine Koper ter pridobila še ozemlje krajevne skupnosti Podgorje, ki je dotlej spadalo v (veliko "kraško") občino Sežana, torej se je njeno ozemlje še povečalo po reformi lokalne samouprave v RS. Ponovni poskus odpraviti neustavnost Mestne občine Koper je bil izveden leta 1998, ko je bil na referendumu zavrnjen predlog o odcepitvi treh občin iz MOK, in sicer Ankaran-Škofije, Dekani, Šmarje-Marezige. Kljub nasprotovanju večine slovenske politike in Občine Koper, se je z referendumom, katerega rezultat je potrdilo Ustavno sodišče RS, iz nje leta 2010/11 izločila Občina Ankaran. Poleg nje Občina Koper meji na zahodu z Občino Izola in Občino Piran, na vzhodu z Občino Hrpelje-Kozina, na severu na Italijo (občini Milje in Dolina) ter na jugu na Hrvaško (Istrska županija).

Naselja v občini[uredi | uredi kodo]

Občinska naselja

Koper, Abitanti, Babiči, Barizoni, Belvedur, Bertoki, Bezovica, Bočaji, Bonini, Boršt, Bošamarin, Brezovica pri Gradinu, Brežec pri Podgorju, Brič, Butari, Cepki, Cerej, Dekani, Dilici, Dol pri Hrastovljah, Dvori, Čentur, Čežarji, Črni Kal, Črnotiče, Elerji, Fijeroga, Gabrovica pri Črnem Kalu, Galantiči, Gažon, Glem, Gradin, Gračišče, Grinjan, Grintovec, Hrastovlje, Hrvatini, Kampel, Karli, Kastelec, Kolomban, Koromači-Boškini, Kortine, Kozloviči, Koštabona, Krkavče, Krnica, Kubed, Labor, Loka, Lopar, Lukini, Manžan, Marezige, Maršiči, Močunigi, Montinjan, Movraž, Olika, Osp, Peraji, Pisari, Plavje, Pobegi, Podgorje, Podpeč, Poletiči, Pomjan, Popetre, Prade, Praproče, Predloka, Pregara, Premančan, Puče, Rakitovec, Rižana, Rožar, Sermin, Sirči, Smokvica, Socerb, Sočerga, Sokoliči, Spodnje Škofije, Srgaši, Stepani, Šalara, Šeki, Škocjan, Šmarje, Sveti Anton, Tinjan, Topolovec, Trebeše, Triban, Trsek, Truške, Tuljaki, Vanganel, Zabavlje, Zanigrad, Zazid, Zgornje Škofije, Župančiči

Seznam županov[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, Slovenija, 1. januar 2020". Statistični urad Republike Slovenije. 8. junij 2020. Pridobljeno dne 8. junija 2020.
  2. "Tabela: Osnovne skupine prebivalstva po spolu, občine, Slovenija, polletno". pxweb.stat.si. Pridobljeno dne 2017-02-22.
  3. "Župani od leta 1994 dalje". www.mju.gov.si. Pridobljeno dne 7. 12. 2018.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Zemljevidi[uredi | uredi kodo]