Istarske toplice

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Koordinati: Istarske toplice 45°22′45″N, 13°53′10″E

Istarske toplice, vhod.

Istarske toplice so termalno zdravilišče in rekreacijsko središče v Hrvaškem delu Istre.

Sodobno urejen zdravstveni objekt v bujnem zelenem okolju leži v dolini reke Mirne na nadmorski višini okoli 16 mnm ob cesti Buzet-Buje. Zdravilišče izkorišča močan vir rahlo radioaktivne izotermalne natrij-kalcijske-kloridne-sulfatne mineralne vode s temperaturo na izviru do 36ºC, ki izvira pod 85 m visoko skalo. Podnebje je primorsko, s prijetnimi poletji in razmeroma toplimi zimami.

V starih pisnih virih se zdravilnost teh toplic omenja že okoli leta 400. Sodobne toplice z mednarodnim ugledom pa so postale leta 1904, ko je bil zgrajen prvi objekt, ki je nudil sprejem do 80 gostov. Pravo rast pa so toplice doživele po letu 1970, ko so zgradili hotel in poskrbeli za strokovno medicinsko osebje.

Zdravljenje[uredi | uredi kodo]

Znamenitost mesta je 85 metrov visoka daleč znana velikanska skala nad toplicami, pod katero se nahaja izvir zdravilne vode sv. Štefan.


Za zdravljenje se uporabljajo kopeli s termalno vodo, inhaliranje, oroševanje, blatni ovitki. Izvaja se tudi medicinska telovadba, eletroterapija in vse vrste masaž. Termalna voda je posebno koristna pri zdravljenju bolezni dihalnih organov, revmatičnih in ginekoloških bolezni, bolezni kože ter rehabilitaciji lokomotornega sestava.[1]

Rekreacija[uredi | uredi kodo]

Bazena (na prostem in pokrit), namizni tenis, igrišče za rokomet in mali nogomet, mini golf, kolesarjenje, sprehodi proti motovunskemu pragozdu in Motovunu.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Naravna zdravilišća Jugoslavije, Eksportpres, Beograd, 1988

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Tretjak, Donatella; Fachin, Niki (2004). Istraː Cres, Lošinjːzgodovinsko-umetnostni vodnik: zgodovina in kultura 50 istrskih občin. Bruno Fachin, Trst. COBISS 2069228. ISBN 88-85289-67-3.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]