Golf

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Golfist po udarcu
Igrišče za golf iz zraka
Animacija pravilnega udarca

Golf je šport, pri katerem poskuša igralec z udarci s palico spraviti žogico v luknjo v tleh. Je ena redkih iger z žogo, ki nima standardiziranega igrišča. Vsako igrišče za golf ima tako svojo obliko, največkrat je v njem 9 ali 18 lukenj.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Golf so pričeli igrati že v obdobju Rimljanov v sicer malo drugačni obliki. Z ukrivljeno palico so udarjali usnjeno žogico. V 15. stoletju so na Danskem igrali podobno igro na ledu, Francozi in Belgijci pa na travnikih. V 16. stoletju so na Škotskem v mestecu St. Andrews postavili prvo igrišče in napisali prva pravila, zato pravijo, da je Škotska zibelka golfa in, da so oni prvi izumili oz. iznašli golf.

Golf[uredi | uredi kodo]

V dvajsetem stoletju se je golf razširil po celem svetu, saj se je pocenil in ga lahko igrajo različni sloji prebivalstva. Na svetu je več kot 60 milijonov igralcev. V Angliji jih je 3 milijone, v Evropi pa preko 6 milijonov. V Sloveniji je približno 6 tisoč igralcev golfa. Golf je lahko tudi kot turistična ponudba, šport in rekreacijo v prostem času. Igralec mora imeti dobro koncentracijo, psihično pripravljenost, fizično kondicijo in usklajenost gibov. Celotna igra traja od štiri do pet ur. V skupini so običajno največ štirje igralci, medtem ko na Britanskem otočju skupino sestavljata lahko največ dva igralca. Golfišče ima praviloma 18 lukenj oz. igralnih polj, ki imajo na koncu ravno in gladko košeno zelenico z luknjo imenovano green. Vsaka luknja, ki je različne dolžine, od 100 do čez 500 metrov, ima predpisano število udarcev (par) s katerimi je treba žogico spraviti v luknjo. Cilj igre je žogico spraviti v luknjo s čim manj udarci. Najkrajše luknje (50 m - 200 m) imajo tri, srednje (200 m - 400 m) štiri, najdaljše (420 m – 600m) pa pet predpisanih udarcev. Ti predpisani udarci se imenujejo par. Torej je luknja s tremi (3) predpisanimi udarci par 3, štirimi (4) udarci par 4 in petimi (5) udarci par 5. Igrišče z 18 luknjami ima navadno predpisano število udarcev 72, kar pomeni, da je to igrišče par 72, saj ima igrišče po navadi po 4 pare 3, 10 parov 4, in 4 pare 5. V povprečju naj bi bili profesionalci zmožni odigrati par igrišča na zelo zahtevnih igriščih.

Oprema[uredi | uredi kodo]

Potrebujemo komplet palic za dolge in kratke udarce (tipično 14 različnih palic) s torbo za golf, žogice, rokavice in primerno obleko. Torbo lahko nosimo ali vozimo z ročnim vozičkom. V klubih na večjih golfiščih si lahko izposodimo tudi avtomobilček.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]