Občina Poljčane

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Občina Poljčane
Poljčane.png
Obcine Slovenija 2006 Poljcane.svg
Površina: 37,5 km²
Župan: Petra Vrhovnik
Spletna stran: Občina Poljčane
Prebivalcev
 - moških
 - žensk
4449 (2020)[1]
2161
2288
Povprečna starost:
Delovno aktivnih:
 - brezposelnih:

Povprečna plača ():
 - bruto:
 - neto:
 

Študentov:
Vir: Statistični urad Republike Slovenije, popis prebivalstva 2002

Občina Poljčane je ena od občin v Republiki Sloveniji. Leta 1952 so bile iz krajevnih odborov ustanovljene občine, tudi Občina Poljčane, ki pa je bila leta 1958 priključena Slovenski Bistrici in bila ponovno ustanovljena 1. marca 2006 z izločitvijo iz občine Slovenska Bistrica. Središče je v Poljčanah

Občina Poljčane leži v severovzhodni Sloveniji, med Bočem na jugu in Dravinjskimi goricami na zahodu. Središče občine je istoimensko urbano naselje v Dravinjski dolini, nastalo že v antiki. Sredi 19. stoletja je skozi kraj stekla železnica Dunaj-Trst, s čimer so bili dani pogoji za gospodarski razvoj kraja.

Sedež občine je na Bistriški cesti 65. Neoklasicistični enonadstropni občinski stavbi dajeta poudarek trikotni strešni čeli. V centru kraja je vredna ogleda Zimetova hiša iz konca 19. stoletja. Krasi jo bogata neobaročna fasada in urni stolp na strehi. Zaradi značilnega tlorisa je dobila ime »peglezn«.

Naselja v občini[uredi | uredi kodo]

Brezje pri Poljčanah, Čadramska vas, Globoko ob Dravinji, Hrastovec pod Bočem, Krasna, Križeča vas, Ljubično, Lovnik, Lušečka vas, Modraže, Novake, Podboč, Poljčane, Spodnja Brežnica, Spodnje Poljčane, Stanovsko, Studenice, Zgornje Poljčane

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. "Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, Slovenija, 1. januar 2020". Statistični urad Republike Slovenije. 8. junij 2020. Pridobljeno 8. junija 2020.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]