Občina Kranjska Gora

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Občina Kranjska Gora
Coat of arms of Kranjska Gora.png

Grb Občine Kranjska Gora

Lega občine Kranjska Gora

Zemljevid na Geopedii

Površina: 256,3 km²
Župan: Henrika Zupan
Spletna stran: Občina Kranjska Gora
Prebivalcev
 - moških
 - žensk
5225 (2020)[1]
2637
2588
Povprečna starost: 40,8 let
Stanovanjske površine:
 - gospodinjstev:
 - družin:
40,21 m²/osebo
1.997
1.499
Delovno aktivnih:
 - brezposelnih:
2.620
294
Povprečna plača (avgust 2003):
 - bruto:
 - neto:
 
259.130 SIT
161.652 SIT
Študentov: 171
Vir: Statistični urad Republike Slovenije, popis prebivalstva 2002

Občina Kranjska Gora je ena od občin v Republiki Sloveniji s 5.225 prebivalci (2020).

Občina Kranjska Gora leži v skrajnem severozahodem kotu Slovenije, na tromeji z Avstrijo in Italijo, ob vznožju Julijskih Alp in Karavank, v ožjem območju Triglavskega narodnega parka. Kranjska Gora je občinsko središče in največji kraj Zgornjesavske doline. Je tudi gorski turistični kraj in pomembno, svetovno znano zimskošportno središče. Okrog starega vaškega jedra je zrasel nov, turistični del naselja s hoteli, zasebnimi sobami in apartmaji, počitniškimi domovi, rekreacijskimi objekti in trgovskim središčem.

Kraj se je prvotno imenoval Borovška vas in je bil poseljen s Slovenci s Koroškega. V času, ko je nastajala Kranjska Gora, so bili gospodarji Gornjesavske doline briksenški in ortenburški grofje, pozneje pa so posest nasledili celjski grofje. Grof Friderik II. je leta 1431 dal postaviti grad Belo peč.

V času turških vpadov je bila zgrajena prva hiša v Srednjem vrhu, kjer so s kresom naznanjati prihod Turkov. Hiši se še danes reče pri "Merkeljnu" (od glagola merkati-paziti). Leta 1870 so odprli železniško progo Ljubljana-Rateče-Trbiž. V obdobju med prvo in drugo svetovno vojno je prilagodljivi vozni red pripomogel k naraščanju turizma, planinstva in po kriznem obdobju tudi k živahnemu razcvetu gornjesavskega gospodarstva. Začetki turizma segajo v leto 1904. Najprej se je razvijal poletni-klimatski turizem, pohodništvo in alpinizem, že med obema vojnama pa tudi zimski turizem: sankanje, skoki v Planici in smučanje. Danes ima občina Kranjska Gora 4.500 turističnih postelj v hotelih, zasebnih penzionih, apartmajih in zasebnih sobah. Osrednji kulturni spomenik je čudovita cerkev Marije vnebovzete, sezidane v poznogotskem slogu.

Občina Kranjska Gora obsega 256 km2 površine. Ustanovljena je bila v začetku leta 1995. Največje naselje v občini je Kranjska Gora (okoli 1.500 preb.), sledi Mojstrana (skoraj 1.100), Dovje, Rateče in Gozd-Martuljek (s po nekaj nad 600 prebivalci) itd. Občina je štela 5.342 prebivalcev.

Naselja v občini[uredi | uredi kodo]

Občinska naselja

Belca, Dovje, Gozd Martuljek, Kranjska Gora, Log, Mojstrana, Podkoren, Rateče, Srednji Vrh, Zgornja Radovna

Krajevne skupnosti[uredi | uredi kodo]

Občina Kranjska Gora se deli na 5 krajevnih skupnosti:

  • KS Kranjska Gora
  • KS Dovje-Mojstrana
  • KS Rute (naselji Gozd-Martuljek in Srednji Vrh)
  • KS Rateče-Planica
  • KS Podkoren

Simbol občine[uredi | uredi kodo]

Simbol občine Kranjska Gora je žival - ruševec, ki simbolizira neokrnjeno naravo, bogastvo in ljubezen in je v teh krajih zaščitena živalska vrsta.

Turistične zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Most nekdanje železnice čez reko Savo.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. "Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, Slovenija, 1. januar 2020". Statistični urad Republike Slovenije. 8. junij 2020. Pridobljeno 8. junija 2020.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]