Občina Juršinci

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Občina Juršinci
Juršinci.png

Grb občine Juršinci

*

Zemljevid na Geopedii

Površina: 36,3 km²
Župan: Robert Horvat
Spletna stran: Občina Juršinci
Prebivalcev
 - moških
 - žensk
2380 (2020)[1]
1227
1153
Povprečna starost: 36,94 let
Stanovanjske površine:
 - gospodinjstev:
 - družin:
29,54 m²/osebo
670
589
Delovno aktivnih:
 - brezposelnih:
1.041
240
Povprečna plača (avgust 2003):
 - bruto:
 - neto:
 
231.153 SIT
151.990 SIT
Študentov: 59,00
Vir: Statistični urad Republike Slovenije, popis prebivalstva 2002

Občina Juršinci je ena od občin v Republiki Sloveniji.

Ozemlje Juršincev zavzema del vinorodnega gričevja Slovenskih goric na obeh straneh regionalne ceste Ptuj-Juršinci-Gornja Radgona ter Pesniške doline.

Naselja v občini[uredi | uredi kodo]

Bodkovci, Dragovič, Gabrnik, Gradiščak, Grlinci, Hlaponci, Juršinci, Kukava, Mostje, Rotman, Sakušak, Senčak pri Juršincih, Zagorci

Dejavnosti[uredi | uredi kodo]

Prebivalci se pretežno ukvarjajo z vinogradništvom, sadjarstvom, živinorejo, poljedelstvom in trsničarstvom. Delavci so zaposleni v bližnjih in oddaljenih mestih (Ptuj, Murska Sobota, Maribor), tudi v drugih državah (Hrvaška, Avstrija ...), saj v občini ni nekih industrijskih ali drugih obratov, pa tudi samostojnih podjetnikov je malo.

Juršinci so znani predvsem po trsničarstvu, saj Trsničarsko zadrugo Juršinci poznajo po vsej Evropi. Zelo pogosti so izvozi cepljenk v sosednje dežele, tudi v Rusijo, Ukrajino itd..

Javne zgradbe, zavodi in podjetja[uredi | uredi kodo]

Javne zgradbe, zavodi in podjetja v središču Juršinc so: Osnovna šola Juršinci, vrtec, dom upokojencev,ambulanta, zabozdravstveni zavod, pošta, župnijski urad (cerkev), občina, bencinska črpalka, nekaj gostiln in kmetijska zadruga.

.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Leta 1905 je bila ustanovljena prva Trsničarska zadruga na Spodnjem Štajerskem. Leta 1906 pa se je tukaj ustanovila cerkev Sv. Lovrenca. Občino Jušinci so ustanovili decembra leta 1994. Nastala je iz celotnega območja Juršincev in naselja Hlaponci.

Znamenitosti v občini[uredi | uredi kodo]

Tukaj stoji tudi spomenik padlim vojaške čete v I. svetovni vojni in spomenik padlim v II. svetovni vojni. Društvo za ohranjanje in razvijanje dediščine, Herbersteinova klet, Društvo rojaka Janeza Puha, Kud Dr. Anton Slodnjak, Trsničarska zadruga Juršinci ipd. pa so značilnosti te preproste vasice.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. "Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, Slovenija, 1. januar 2020". Statistični urad Republike Slovenije. 8. junij 2020. Pridobljeno dne 8. junija 2020.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]