Občina Kuzma

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Občina Kuzma
Grb občine Kuzma

Grb občine Kuzma

Kuzma

Zemljevid na Geopedii

Površina: 22,9 km²
Župan: Jožef Škalič
Spletna stran: Občina Kuzma
Prebivalcev
 - moških
 - žensk
1573 (2020)[1]
766
807
Povprečna starost: 37,25 let
Stanovanjske površine:
 - gospodinjstev:
 - družin:
30,14 m²/osebo
477
484
Delovno aktivnih:
 - brezposelnih:
852
243
Povprečna plača (avgust 2003):
 - bruto:
 - neto:
 
223.299 SIT
145.701 SIT
Študentov: 19,00
Vir: Statistični urad Republike Slovenije, popis prebivalstva 2002

Občina Kuzma je ena od občin v Republiki Sloveniji na Goričkem delu Prekmurja.

Občina Kuzma leži na Goričkem, na skrajnem severovzhodnem gričevnatem delu Slovenije ob tromeji Slovenije, Avstrije in Madžarske. Na območju občine, v Trdkovi, se nahaja piramidasti tromejni kamen iz leta 1924. Vsaka stran piramide nosi grb ene od mejnih držav, obrnjen v smeri te države, ter letnico določitve državne meje (10. september 1919 in 4. junij 1920).

Tromejnik je 31. maja 1924 na sedanjo mesto postavila mednarodna razmejitvena komisija. S Trianonsko mirovno pogodbo 4. junija 1920 je bilo Prekmurje dokončno vključeno v jugoslovansko državo.

Do tromeje vodi turistična pot v obmejnem delu občine Kuzma in krožna naravoslovna učna pot, ki je sestavljena iz 13 postaj, med katerimi nas skozi gozd vodi ježek. Gozdna učna pot je dolga 2600 m, kar je približno eno uro in pol hoje. Objekti na poti so opremljeni tako, da lahko uporabite vsa svoja čutila. Dostop pa je tudi iz drugih dveh držav.

V Kuzmi imajo spominski park v spomin pripadnikom Teritorialne obrambe RS in policije, ki so leta 1991 sodelovali v bojih za osamosvojitev Republike Slovenije in ubranili mednarodni mejni prehod Kuzma ter zavzeli stražnico v Kuzmi.

Od sakralnih objektov so pomembni predvsem cerkev sv. Kozme in Damjana v Kuzmi, posvečena zdravniškima zavetnikoma in poslikana s freskami, Evangeličanska cerkev, Gornji Slaveči, številne kapelice ter domačija Cecilije Bežan na Gornjih Slaveč z dimno kuhinjo in pokrita s slamo.

Številni mešani gozdovi v občini so privlačni predvsem za gobarje.

Grb občine Kuzma[uredi | uredi kodo]

Grb je razdeljen na tri dele z belim kamnom - desno zeleno, levo rdečo in v sredini z modro barvo, kjer je bel golob nad katerim je lok s petimi zlatimi šesterokrakimi zvezdami. Sveti Kozma, zaščitnik zdravstva, je tudi zaščitnik občine. Barve v grbu predstavljajo tri sosednje narode - Avstrijce (rdeča), Madžare (zelena) in Slovence (modra), kjer se na severni meji občine nahaja tudi tromeja. Golob predstavlja mir, a pet zvezdic pet naselij v občini.

Grb so začeli uporabljati 29. oktobra 1999.

Naselja v občini[uredi | uredi kodo]

Dolič, Gornji Slaveči, Kuzma, Matjaševci, Trdkova

Osebnosti iz občine Kuzma[uredi | uredi kodo]

Seznam osebnosti iz občine Kuzma

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. "Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, Slovenija, 1. januar 2020". Statistični urad Republike Slovenije. 8. junij 2020. Pridobljeno dne 8. junija 2020.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]