Občina Kobarid

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Občina Kobarid
Občina Kobarid grb.gif

Grb občine Kobarid

Obcine Slovenija 2006 Kobarid.svg

Zemljevid na Geopedii

Površina: 192,7 km²
Župan: Marko Matajurc
Spletna stran: Občina Kobarid
Prebivalcev
 - moških
 - žensk
4079 (2019)[1]
2055
2024
Povprečna starost: 36,31 let
Stanovanjske površine:
 - gospodinjstev:
 - družin:
35,99 m²/osebo
1.652
1.182
Delovno aktivnih:
 - brezposelnih:
2.017
178
Povprečna plača (avgust 2003):
 - bruto:
 - neto:
 
203.460 SIT
134.019 SIT
Študentov: 168
Vir: Statistični urad Republike Slovenije, popis prebivalstva 2002

Občina Kobarid (ital. Caporetto, nem. Karfreit) je občina v Sloveniji. Leži na severozahodnem delu Slovenije v Posočju na stičišču alpskega in predalpskega sveta. Zahodna meja občine je tudi državna meja Slovenije z Italijo. Ima 33 naseljih, organiziranih v 10 krajevnih skupnosti. Geografsko se občina deli na 5 delov: skrajno zahodno se ob reki Nadiži razprostrira Breginjski kot s središčem v Breginju, ob reki Soči prebiva večina prebivalstva, saj osrednji del zajema center Kobarid ter velika naselja Idrsko, Sužid in Trnovo ob Soči. Ob italijanski meji zahodno od Idrskega se dviga livška planota s središčem v Livku. Na levem bregu Soče se nahaja t. i. Sončna stran, ki se od vasi Ladra dviga vse do gorske vasice Krn. Nekoliko odmaknjena od centra pa se pod Krnom skriva Drežniška planota s središčem v Drežnici.

Sedanja občina je nastala z razpadom velike Tolminske občine leta 1994. Na severu meji na občino Bovec, na jugu na občino Tolmin, na vzhodu na občino Bohinj (kratka meja in visoke gore preprečujejo prometne povezave med občinama).

Na zahodu meju na majhne italijanske občine: Rezija [it. Resia], Bardo [it. Lusevera], Tipana [it. Taipana], Fojda [it. Faedis], Tavorjana [it. Torreano], Podbenesec [it. Pulfero], Sovodnje [it. Savogna], Dreka [it. Drechia] in Garmak [it. Grimacco].

Naselja v občini[uredi | uredi kodo]

Avsa, Borjana, Breginj, Drežnica, Drežniške Ravne, Homec, Idrsko, Jevšček, Jezerca, Kobarid, Koseč, Kred, Krn, Ladra, Libušnje, Livek, Livške Ravne, Logje, Magozd, Mlinsko, Perati, Podbela, Potoki, Robidišče, Robič, Sedlo, Smast, Stanovišče, Staro selo, Sužid, Svino, Trnovo ob Soči, Vrsno

Seznam županov občine Kobarid[uredi | uredi kodo]

Znani občani[uredi | uredi kodo]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]