Kobariški muzej

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Razstava v Kobariškem muzeju

Kobariški muzej je zgodovinski muzej v Kobaridu (Slovenija), ki je bil ustanovljen leta 1990 z namenom ohranjenja, raziskovanja in predstavljanja prve svetovne vojne, še posebno soške fronte.

Odprtje muzeja je bilo 20. oktobra 1990, ki se nahaja v prostorih nekdanjega Mašerovega kmečkega dvorca. V muzeju je podrobno predstavljena 12. soška bitka, imenovana tudi »čudež pri Kobaridu«. Zbirka je postavljena v dvanajstih sobah, ki so razporejene v dveh nadstropjih. V muzeju je predstavljeno življenje na bojišču in v zaledju.

Pred muzejem sta postavljena top in granata. Na hodniku v pritličju je nekaj spomenikov padlih avstro-ogrskih in italijanskih vojakov na soškem bojišču. V muzeju je predstavljena tudi maketa bližnjih vrhov, na katerih so označene žičnice, pešpoti, mulatjere in meja med Avstro-Ogrsko in Italijo. Lepo je predstavljena tudi kaverna, v kateri je vojak, ki piše pismo svojemu očetu. Predstavljene so tudi grozote prve svetovne vojne. V sobi z uniformami so uniforme različnih narodov. Zanimivo je, da niso imeli vsi vojaki avstro-ogrske vojske enake uniforme. Tisti iz srbskega dela avstro-ogrske so imeli drugačne uniforme kot tisti iz slovenskega območja.

Razstavljena je tudi večja zbirka orožja; pištole, puške, granate, idr. V muzeju se nahaja tudi multivizijska soba, kjer je na ogled krajši film, ki predstavlja soško fronto in bolj natančno opisuje dvanajsto soško bitko.

Mašerova hiša[uredi | uredi kodo]

Kobarid - Mašerova hiša
Kobariski muzej.jpg
LegaGregorčičeva 10, Kobarid
Občina Kobarid
Zgrajeno17. stol.
Obnovljeno1990
RKD št.5049 (opis enote)[1]
Razglasitev NSLP14. junij 1990

Kobariški muzej se nahaja v Mašerovi hiši, ki nosi letnico 1739.[2] Je mogočna, značilno grajena etažna hiša podobna dvorcu. Hiša je bila sprva v lasti družin Peteani in Obreza, kasneje je postala last štirih generacij Mašera. Leta 1976 jo je močno poškodoval potres, vendar so jo leta 1990 obnovili in v njej odprli Kobariški muzej z osnovno tematiko prve svetovne vojne na Kobariškem.[3]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 5049". Pregledovalnik Registra kulturne dediščine (Zakon o varstvu kulturne dediščine, Uradni list RS, št. 16/2008). Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
  2. "Kobarid". www.kam.si. oktober 2011. Pridobljeno dne 29.11.2014.
  3. "Nazaj v planinski raj! Kobarid in gore nad njim". Planinski vestnik. Vol. 112 no. 1. Planinska zveza Slovenije. 2012. str. 28. COBISS 11040258. Pridobljeno dne 29.11.2014.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]