Občina Makole

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Občina Makole
Grb Občine Makole.jpg

Grb Občine Makole

*

Zemljevid na Geopedii

Površina:
Župan: Franc Majcen
Prebivalcev
 - moških
 - žensk
2010 (2020)[1]
1022
988
Povprečna starost:
Delovno aktivnih:
 - brezposelnih:

Povprečna plača ():
 - bruto:
 - neto:
 

Študentov:
Vir: Statistični urad Republike Slovenije, popis prebivalstva 2002

Makole so ena od občin v Republiki Sloveniji z okoli 2000 prebivalci. Občina je nastala 1. marca 2006 z izločitvijo iz občine Slovenska Bistrica.

Oktobra 2006 je bil za prvega župana izvoljen Alojz Gorčenko.

Občina Makole ima slabih 40 odstotkov delovno aktivnega prebivalstva. Nahaja se v Dravinjski dolini na zahodnem robu Haloz ob izteku Jelovškega potoka. Območje občine je statistično uvrščeno na mejo med regijema Podravje in Celje. Meji še z občinama Rogaška Slatina in Majšperk.

Makole so bile prvič kot vas omenjene leta 1375, kasneje pa so dobile pravice trga. Kulturni znamenitosti v naselju sta cerkev sv. Andreja in poznogotska cerkev sv. Lenarta. Skozi naselje teče Jelovški potok, ki se nedaleč stran izliva v Dravinjo.

Danes so Makole turistično zanimiva občina z velikimi možnostmi razvoja in se ponašajo z bogato kulturno in naravno dediščino: dvorec Štatenberg, številni vodni izviri, kraške jame, vinogradi,... Turizem je ena izmed gospodarskih panog, ki je v stalnem razvoju in rasti. V zadnjem času se je vidno razmahnila rekreacijska dejavnost. Za možnost trženja v turizmu obstajajo še lovski in ribiški turizem, konjeništvo ter mnoge dopolnilne dejavnosti na kmetijah.

Naselja v občini[uredi | uredi kodo]

Dežno pri Makolah, Jelovec pri Makolah, Ložnica, Makole, Mostečno, Pečke, Savinsko, Stari Grad, Stopno, Stranske Makole, Strug, Štatenberg, Varoš

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. "Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, Slovenija, 1. januar 2020". Statistični urad Republike Slovenije. 8. junij 2020. Pridobljeno dne 8. junija 2020.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]