Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah
Sveti Jurij v Slovenskih goricah grb.png

Grb Občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah

Obcine Slovenija 2007 Sveti Jurij v Slovenskih goricah.svg

Zemljevid na Geopedii

Površina: 34 km2
Župan: Peter Škrlec
Prebivalcev
 - moških
 - žensk
2098 (2020)[1]
1084
1014
Povprečna starost:
Delovno aktivnih:
 - brezposelnih:

Povprečna plača (avgust 2003):
 - bruto:
 - neto:
 

Študentov:
Vir: Statistični urad Republike Slovenije, popis prebivalstva 2002

Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah je ena od občin v Republiki Sloveniji. Nastala je leta 2006 z izločitvijo iz občine Lenart.

Gledano z geografskega vidika zavzema občina skrajni vzhodni del zahodnih Slovenskih goric. Jurovski Dol v širšem obsegu leži na obrobju Pesniške doline, med rekama Pesnico in Ščavnico. Površina znaša 34 km2. Tukaj živi 2187 prebivalcev v 599 gospodinjstvih. Je demografsko manj razvito območje, saj je delež starejšega kmečkega prebivalstva več kot 30 %. Prevladujejo kmetje, industrije ni, so pa storitvene dejavnosti s področja gradbeništva, trgovine, avtoprevozništva, ličarstva, krovstva, mizarstva, gostinstva in dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. Je ena izmed tipičnih slovenskogoriških vasi z »dolom«, po katerem teče Globovnica ob centru vasi, druga naselja po vrhovih pa razmejujejo še potoki Velka, Partinjski potok ali "Partinjšak" in Gasterajski potok. Poti, ki so speljane z vseh vrhov proti centru kraja, so večidel asfaltirane. Sredi gručastega jedra stoji gotska cerkev sv. Jurija iz 16. stoletja, največji kulturno-arhitekturni spomenik v kraju.

Naselja v občini[uredi | uredi kodo]

Jurovski dol, Malna, Spodnji Gasteraj, Srednji Gasteraj, Zgornji Gasteraj, Žitence, Varda, Zgornje Partinje

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. "Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, Slovenija, 1. januar 2020". Statistični urad Republike Slovenije. 8. junij 2020. Pridobljeno 8. junija 2020.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]


Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]