Občina Ruše

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Občina Ruše
Ruše.png

Grb občine Ruše

Umestitev občine Ruše v Sloveniji

Zemljevid na Geopedii

Površina: 60,8 km²
Župan: Urška Repolusk
Prebivalcev
 - moških
 - žensk
7017 (2020)[1]
3554
3463
Povprečna starost: 37,34 let
Stanovanjske površine:
 - gospodinjstev:
 - družin:
27,01 m²/osebo
2.689
2.199
Delovno aktivnih:
 - brezposelnih:
3.788
893
Povprečna plača (avgust 2003):
 - bruto:
 - neto:
 
216.740 SIT
140.684 SIT
Študentov: 235
Vir: Statistični urad Republike Slovenije, popis prebivalstva 2002

Občina Ruše so ena od občin v Republiki Sloveniji.

Občina Ruše leži v zahodnem delu Štajerske ob vznožju Pohorja, 13 km zahodno od Maribora ter meri 61 km2, povprečna nadmorska višina mesta Ruše pa je 309 m. Najvišje se območje občine vzpne z Žigartovim vrhom (1347 m nadmorske višine). Na sever se razprostira do reke Drave medtem ko na jug sega na pobočja vzhodnega Pohorja, grajenega iz tonalita in ostalih magmatskih kamnin. Prebivalstvo je skoncentrirano v 6 naseljih in zaselkih. Po zadnjih podatkih je na območju občine naseljenih 7501 prebivalcev. Največ jih živi v občinskem središču Ruše. Ostala naselja na območju občine so: Bezena, Bistrica ob Dravi, Fala, Lobnica, Log in Smolnik.

Občina je relativno redko naseljena s 124 prebivalci na km2 površine. Pretežni del aktivnega prebivalstva je zaposlen v industrijski dejavnosti in storitvah, manjši del pa se preživlja s kmetijstvom na kvalitetnih kmetijskih zemljiščih. Razvoj kraja so omogočile tudi prometne povezave, saj sta skozi občino Ruše speljani cestna in železniška povezava štajerske prestolnice Maribor s Koroško. Najbližja povezava s sosednjo Avstrijo pa vodi preko mednarodnega mejnega prehoda Sv. Duh na Ostrem vrhu. Največje naravno bogastvo občine Ruše so njeni širni in bogati gozdovi, ki pokrivajo 83 % njene površine. V svojih nedrih skrivajo bisere, kot: naravni rezervat pragozd Šumik, potok Lobnica in slapova Veliki in mali Šumik.

Kraji v občini Ruše imajo izjemno bogato kulturno, zgodovinsko in politično dediščino. Že v bronasti dobi so ti kraji privabili prve naseljence. O dolgi in bogati zgodovini pa pričajo tudi arheološke najdbe, ki govore o prazgodovinski kulturi žarnih grobišč, pa o antičnih, rimskih gomilnih grobiščih, o sledovih stavb iz prazgodovinskega in rimskega obdobja, o mitreju iz tretjega stoletja.

Naselja v občini[uredi | uredi kodo]

Bezena, Bistrica ob Dravi, Fala, Lobnica, Log, Ruše, Smolnik

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

V današnjem času industrija še vedno zavzema največji delež v gospodarstvu občine Ruše, saj ustvari tri četrtine celotnega prihodka gospodarstva in zaposluje večino delovno aktivnega prebivalstva. Od ostalih panog gospodarstva pa je treba poudariti še kmetijstvo, živinorejo, sadjarstvo in gozdarstvo, razvijajočo se storitveno obrt in manjša podjetja.

V lastniški strukturi gospodarstva občine prevladujejo podjetja v privatni lastnini. S poudarjenim interesom občine za lastninjenje, razvoj turizma, drobnega gospodarstva, podjetništva in obrti, ob temeljiti skrbi za razvoj izobraževanja, kulture in drugih področij človekovega življenja pa skuša občina vrniti prepotrebni razvojni polet.

Osebnosti[uredi | uredi kodo]

  • Janko Glazer, pesnik, knjižničar, literarni zgodovinar, dobitnik Prešernove in Čopove nagrade (1893—1975)
  • Angela Janko-Jenčič, slovenska dramska igralka, dobitnica Borštnikovega prstana (1929—2004)
  • Vekoslav Janko, slovenski operni pevec, dobitnik Prešernove nagrade (1899—1973)
  • Miroslav Vovšek, pedagoški delavec, ravnatelj, kipar, slikar, ustanovitelj glasbenih, gledaliških in likovnih društev (1926 - 2020)
  • Mia Žnidarič, jazz pevka, glasbenica (*1962)
  • Matjaž Javšnik, igralec, dobitnik Severjeve nagrade (*1969)
  • Ljubo Germič, slovenski politik, poslanec (*1960)
  • Natalija Prednik, slovenska športna strelka, olimpijka (*1973)
  • Peter Andrej, slovenski kantavtor, producent (*1959)

Znamenitosti[uredi | uredi kodo]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. "Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, Slovenija, 1. januar 2020". Statistični urad Republike Slovenije. 8. junij 2020. Pridobljeno dne 8. junija 2020.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]