Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah
Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah grb.gif

Grb občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah

Obcine Slovenija 2007 Sveta Trojica v Slovenskih goricah.svg

Zemljevid na Geopedii

Površina:
Župan: David KLOBASA
Prebivalcev
 - moških
 - žensk
2065 (2018)[1]
1058
1007
Povprečna starost:
Delovno aktivnih:
 - brezposelnih:

Povprečna plača (avgust 2003):
 - bruto:
 - neto:
 

Študentov:
Vir: Statistični urad Republike Slovenije, popis prebivalstva 2002

Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah je kraj in ena od občin v Republiki Sloveniji. Občina je nastala 1. marca 2006 z izločitvijo iz občine Lenart.

Novembra 2018 je bil za župana izvoljen David KLOBASA (NSi).

Naselja v občini[uredi | uredi kodo]

Gočova, Osek, Spodnja Senarska, Spodnje Verjane, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Zgornja Senarska, Zgornje Verjane, Zgornji Porčič

Oris občine[uredi | uredi kodo]

Sveta Trojica je razpotegnjeno, gručasto, središčno naselje obdano z gozdovi. Nekateri se v Sveti Trojici počutijo kot na deželi. Občina se v zadnjih letih zelo razvija, dograjena in obnovljena je bila osnovno šolo, dograjena ter tudi obnovljena je bila trgovino, zgrajeno je bilo novo šolsko igrišče. V prihodnosti pa načrtujejo tudi izgradnjo hotela, kar bi močno vplivalo na turizem in izgradnjo čistilne naprave. V načrtu pa ima občina tudi izgraditev stanovanjskega naselja oziroma t. i. atrijskega naselja. Povprečna letna temperatura zraka je 10 °C. Najnižja mesečna povprečna temperatura je v januarju -2,5 °C, najvišja pa v juliju 21 °C. Zime so precej mrzle, pomladi zgodnje, poletja vroča, jeseni pa tople. Povprečje letnih padavin je 1090 mm; največ jih je v maju, juniju in juliju. Jesenski meseci so razmeroma suhi. Trojiško podnebje odlikujejo sončni dnevi; na leto jih je v povprečju kar 260. Megle v Sv. Trojici ni veliko; ob naraščanju vlažnosti in oblačnosti se pojavlja oktobra novembra in decembra na območju jezera.

Gospodarska razvitost občine in infrastruktura[uredi | uredi kodo]

Kraj je glede na svojo velikost, dobro razvit. Večina prebivalstva se ukvarja s kmetijstvom ali pa je zaposlena v bližnjih tovarnah v Lenartu ali v Mariboru. Kmetje se ukvarjajo predvsem z živinorejo in poljedelstvom. V domačem kraju imajo 3 trgovine, 7 manjših gostiln ali barov, 3 gasilske dome, osnovno šolo, vrtec, pošto, 3 frizerske salone, mesnico, kulturni dom, dom ostarelih, velikansko cerkev in jezero. Imamo tudi veliko samostojnih podjetnikov, ki se predvsem ukvarjajo s prevozništvom, gradnjo in storitvami. Skozi občino poteka tudi avtocesta, ki je pomembna za celotno Slovenijo. V Sv. Trojici v Slov. goricah je nezaposlenih okrog 50 moških in 20 žensk. Za infrastrukturo je v Sv. Trojici dobro poskrbljeno, večina cest je alsfaltiranih in urejenih. Glavna cesta, ki vodi skozi občino je urejena tudi s pločnikom. Na vodovodno omrežje je priključena večina oziroma skoraj vsa gospodinjstva. V kraju je tudi optično omrežje, kanalizacija in čistilna naprava. Kljub vsemu temu je pa še ta kraj zmeraj prava paša za oči, je dežela obdana z gozdom in svežim zrakom.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


Zemlja Ta članek o geografiji Slovenije je škrbina. Pomagaj Wikipediji in ga razširi.