Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah
Sveta Trojica v Slovenskih goricah.png

Grb občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah

Obcine Slovenija 2007 Sveta Trojica v Slovenskih goricah.svg

Zemljevid na Geopedii

Površina:
Župan: David Klobasa
Prebivalcev
 - moških
 - žensk
2101 (2020)[1]
1089
1012
Povprečna starost:
Delovno aktivnih:
 - brezposelnih:

Povprečna plača (avgust 2003):
 - bruto:
 - neto:
 

Študentov:
Vir: Statistični urad Republike Slovenije, popis prebivalstva 2002

Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah je kraj in ena od občin v Republiki Sloveniji. Občina je nastala 1. marca 2006 z izločitvijo iz občine Lenart.

Oktobra 2006 je bil za župana izvoljen Darko Fras (SLS), ki je vodil občino tri mandate. Novembra 2018 je bil za župana izvoljen David Klobasa (NSi).

Naselja v občini[uredi | uredi kodo]

Gočova, Osek, Spodnja Senarska, Spodnje Verjane, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Zgornja Senarska, Zgornje Verjane, Zgornji Porčič

Oris občine[uredi | uredi kodo]

Sveta Trojica je razpotegnjeno, gručasto, središčno naselje obdano z gozdovi. Nekateri se v Sveti Trojici počutijo kot na deželi. Občina se v zadnjih letih zelo razvija, dograjena in obnovljena je bila osnovno šolo, dograjena ter tudi obnovljena je bila trgovino, zgrajeno je bilo novo šolsko igrišče. V prihodnosti pa načrtujejo tudi izgradnjo hotela, kar bi močno vplivalo na turizem in izgradnjo čistilne naprave. V načrtu pa ima občina tudi izgraditev stanovanjskega naselja oziroma t. i. atrijskega naselja. Povprečna letna temperatura zraka je 10 °C. Najnižja mesečna povprečna temperatura je v januarju -2,5 °C, najvišja pa v juliju 21 °C. Zime so precej mrzle, pomladi zgodnje, poletja vroča, jeseni pa tople. Povprečje letnih padavin je 1090 mm; največ jih je v maju, juniju in juliju. Jesenski meseci so razmeroma suhi. Trojiško podnebje odlikujejo sončni dnevi; na leto jih je v povprečju kar 260. Megle v Sv. Trojici ni veliko; ob naraščanju vlažnosti in oblačnosti se pojavlja oktobra novembra in decembra na območju jezera.

Gospodarska razvitost občine in infrastruktura[uredi | uredi kodo]

Kraj je glede na svojo velikost, dobro razvit. Večina prebivalstva se ukvarja s kmetijstvom ali pa je zaposlena v bližnjih tovarnah v Lenartu ali v Mariboru. Kmetje se ukvarjajo predvsem z živinorejo in poljedelstvom. V domačem kraju imajo 3 trgovine, 7 manjših gostiln ali barov, 3 gasilske dome, osnovno šolo, vrtec, pošto, 3 frizerske salone, mesnico, kulturni dom, dom ostarelih, velikansko cerkev in jezero. Imamo tudi veliko samostojnih podjetnikov, ki se predvsem ukvarjajo s prevozništvom, gradnjo in storitvami. Skozi občino poteka tudi avtocesta, ki je pomembna za celotno Slovenijo. V Sv. Trojici v Slov. goricah je nezaposlenih okrog 50 moških in 20 žensk. Za infrastrukturo je v Sv. Trojici dobro poskrbljeno, večina cest je alsfaltiranih in urejenih. Glavna cesta, ki vodi skozi občino je urejena tudi s pločnikom. Na vodovodno omrežje je priključena večina oziroma skoraj vsa gospodinjstva. V kraju je tudi optično omrežje, kanalizacija in čistilna naprava. Kljub vsemu temu je pa še ta kraj zmeraj prava paša za oči, je dežela obdana z gozdom in svežim zrakom.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. "Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, Slovenija, 1. januar 2020". Statistični urad Republike Slovenije. 8. junij 2020. Pridobljeno 8. junija 2020.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]