Romul Avgust

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Romul Avgust
Cesar Zahodnorimskega cesarstva
Avgustov tremissis
Avgustov tremissis
Vladanje31. oktober 475–4. september 476
PredhodnikJulij Nepos[1]
Naslednikpoložaj ukinjen
Rojstvo460
Ravena
Smrt527
Castel dell'Ovo[d]
Polno ime
Romulus Augustus

Romul Avgust (latinsko Romulus Augustus), bolj znan kot Romul Avgustul, zadnji zahodnorimski cesar, * ok. 461, † po letu 476 (živel naj bi še vsaj do leta 507).

Za cesarja ga je 31. oktobra 475 proglasil njegov oče, magister militum rimske vojske Flavij Orest, potem ko je prisilil njegovega predhodnika Neposa v izgnanstvo. Avgust je bil takrat še otrok (vzdevek »Avgustul« je pomanjševalnica, dobesedno torej »Avgustek«) in je služil zgolj kot figura za očetovo oblast, zato v svojem imenu ni sprejel nobene pomembnejše odločitve.

Romul Avgust predaja krono Odoakru, ilustracija iz 19. stoletja

Leta 476 je germanski general v Orestovi službi Odoaker po bitki za Ravenno premagal in usmrtil njegovega očeta, Romula Avgusta pa odstavil. Ta dogodek tradicionalno štejemo za padec Zahodnorimskega cesarstva in Starega Rima ter začetek srednjega veka v Zahodni Evropi. Po Romulovi odstavitvi so se od zahodnorimskega cesarstva ohranile le še razdrobljene uporniške skupine na ozemlju današnje Hrvaške do leta 480, sam zahodnorimski imperij pa že pred njegovo odstavitvijo ni imel več prave oblasti. Odoaker je Avgusta poslal živet v grad Castellum Lucullanum v Neapeljskem zalivu, po nekaterih virih naj bi mu namenil tudi rento. Odtlej Romula Avgusta zgodovinski viri ne omenjajo več.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Nepos je zahteval prestol vse do leta 480, ko je bil umorjen.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]