Dubravka Tomšič Srebotnjak

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Dubravka Tomšič Srebotnjak

Dubravka Tomšič Srebotnjak, slovenska pianistka hrvaškega rodu, * 6. februar 1940, Dubrovnik.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Kot čudežni otrok je študirala klavir najprej privatno, potem pa še na ljubljanski Srednji glasbeni šoli in Akademiji za glasbo pri prof. Zori Zarnikovi. Po nasvetu slavnega Claudia Arraua je z dvanajstimi leti odšla v ZDA in tam leta 1957 diplomirala na Juilliard School of Music v New Yorku pri prof. Katharine Bacon, vmes se je izpopolnjevala pri Uninskem (1955) in je bila izbrana za največji glasbeni talent v ZDA. Po diplomi se je v letih 1957-59 izpopolnjevala pri legendarnem Rubinsteinu. Leta 1959 je dosegla akademsko stopnjo Bachelor of Science.

Od 1967 poučuje klavir na ljubljanski Akademiji za glasbo, od leta 1975 je redna profesorica za klavir, kar opravlja še danes. Ima izjemno bogato koncertno kariero doma in v tujini. Poleg tega pa je pogosto povabljena kot članica v mednarodne žirije največjih klavirskih tekmovanj (Van Cliburn, Leeds, Ludwig van Beethoven, Clara Haskil itd). Dubravka Tomšič je zelo iskana umetnica svetovnega formata, redno koncertira v ZDA, solistično in s svetovno znanimi orkestri in dirigenti tudi v Evropi, Severni Ameriki, Mehiki, Avstraliji, Aziji in Afriki. Nastopila je več kot 3.500-krat. Njen repertoar na prek 20 ploščah in 70 cedejkah zajema pomembno klavirsko literaturo vseh slogovnih obdobij. Za svoje umetniško in pedagoško delo je prejela več nagrad in priznanj: 3. nagrada na tekmovanju Ferruccio Busoni (Bolzano, 1961), nagrada Prešernovega sklada (1962),1. nagrada na tekmovanju Mozartov festival v Bruslju (1967), Župančičeva nagrada (1970), zlata lira SUMUJ (1974), Prešernova nagrada (1975), nagrada Avnoj (1976), zlata plaketa Univerze v Ljubljani za pedagoško in umetniško ustvarjalno delo (1989) idr. Je častna članica Slovenske filharmonije (1995).

Vzgojila je celo vrsto slovenskih pianistov in pedagogov. Njeni učenci so: Majda Martinc, Sonja Pahor, Hinko Haas, Lidija Stanković, Tatjana Ognjanović, Tomaž Petrač; iz generacije mladih nadarjenih pianistov pa: Anja German, Slaven Kulenović, Miha Haas, Tadej Horvat, Fada Azzeh, Natalija Šaver in Sara Rustja.

Njen mož je bil skladatelj Alojz Srebotnjak, njun sin pa je Martin Srebotnjak, slovenski režiser.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]