Prirezani disfenoid

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Prirezani disfenoid
Snub disphenoid.png
Vrsta Johnsonovo telo
J83-J84-J85
Stranske ploskve 4+8 trikotnikov
Robovi 18
Oglišča 8
Dualni polieder -
Simetrijska grupa D2d
Konfiguracija oglišča 4(34)
4(35)
Lastnosti
Johnson solid 84 net.png mreža telesa

Prirezani disfenoid je eno izmed Johnsonovih teles (J84). Je trirazsežno telo, ki ima samo enakostranične trikotnike in stranske ploskve]. Torej je deltaeder. Ni pa pravilni polieder, ker nekaterim ogliščem pripadajo štiri stranske ploskve, nekaterim pa po pet. Je eden izmed osnovnih Johnsonovih teles, ki se jih ne dobi z operacijo »odreži in prilepi« (cut and paste) iz platonskih in arhimedskih teles.

Lahko se ga gleda kot osem trikotnih stranskih ploskev kvadratne antiprizme, ki ima dva kvadrata zamenjana s parom trikotnikov.

Včasih se imenuje tudi Siamski dodekaeder v delu Freudenthala in van der Waerdena, ki sta ga prva opisala v letu 1947 v okviru množice osmih konveksnih deltaedrov.

Prirezani disfenoid je 4-povezan, kar pomeni, da odstranitev štirih oglišč razdruži tudi ostala oglišča. Je eden izmed 4-povezanih simplicialnih dobro pokritih poliedrov, kar pomeni, da imajo vse maksimalno neodvisne množice oglišča z enako velikostjo. Ostali trije poliedri s to značilnostjo so še pravilni oktaeder, petstrana bipiramida in nepravilni polieder z dvanajstimi oglišči in dvajsetimi trikotnimi stranskimi ploskvami [1].

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Finbow, Arthur S.; Hartnell, Bert L.; Nowakowski, Richard J.; Plummer, Michael D. (2010), "On well-covered triangulations. III", Discrete Applied Mathematics, 158 (8): 894–912, doi:10.1016/j.dam.2009.08.002, MR 2602814

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]