Girobifastigij

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Girobifastigij
Rhombohedron
Vrsta Johnsonovo telo
J25-J26-J27
Stranske ploskve 4 trikotniki
4 kvadrati
Robovi 14
Oglišča 8
Dualni polieder -
Konfiguracija oglišča 4(3.42)
4(3.4.3.4)
Simetrijska grupa D2d
Lastnosti konveksen, satovje
mreža telesa

Giro bifastigij je eno izmed Johnsonovih teles (J26). Nastane tako, da združimo dve pravilni tristrani prizmi, ki imata po dve stranski ploskvi, vzdolž odgovarjajočih kvadratnih stranskih ploskev, pri tem pa zavrtimo eno prizmo za četrtino obrata.

Izraz izhaja iz latinske besede fastigium, kar pomeni poševno streho [1] Po običajnih dogovorih o imenovanju Johnsonovih teles pomeni -bi povezavo dveh teles in -giro pomeni, da sta zavrtena glede drug na drugega.

Girobifastigij je na seznamu Johnsonovih teles pred kupolami. To pojasnjujemo s tem, da izgleda kot digonalna girokupola. Tako kot tudi zaporedje pravilnih kvadratov in trikotnikov, ki obkrožajo mnogokotnik tako je tudi vsaka polovica girobifastigija izmenoma obdana s kvadrati in trikotniki, ki so povezani na vrhu samo z grebenom.

Girobifastigij je eden izmed konveksnih poliedrov s pravilnimi stranskimi ploskvami, ki lahko izpolnjujejo prostor. Ostali so še kocka, prisekan oktaeder ter tristrana prizma in šeststrana prizma. Tako so edina Johnsonova telesa, ki omogočajo izpolnjevanje prostora [2][3][4].

Prostornina in površina[uredi | uredi kodo]

Naslednja izraza za prostornino (V) in površino (P) sta uporabna za vse stranske ploskve, ki so pravilne in imajo dolžino roba 1 [5]

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

Dualni polieder[uredi | uredi kodo]

Dualno telo girobifastigija ima 8 stranskih ploskev: 4 enakokrake trikotnike in štiri paralelograme.

dualni girobifastigij

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]