Prirezan disfenoid

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Prirezan disfenoid
Snub disphenoid.png
Vrsta Johnsonovo telo
J83-J84-J85
Stranske ploskve 4+8 trikotnikov
Robovi 18
Oglišča 8
Dualni polieder -
Simetrijska grupa D2d
Konfiguracija oglišča 4(34)
4(35)
Lastnosti
konveksni, deltaeder
Johnson solid 84 net.png mreža telesa

Prirezan disfenoid je eno izmed Johnsonovih teles (J84). Je tri razsežno telo, ki ima samo enakostranične trikotnike in stranske ploskve. Torej je deltaeder. Ni pa pravilni polieder, ker nekaterim ogliščem pripadajo štiri stranske ploskve nekaterim pa po pet. Je eden izmed osnovnih Johnsonovih teles, ki jih ne dobimo z operacijo "odreži in prilepi" (cut and paste) iz platonskih in arhimedskih teles.

Lahko ga gledamo kot osem trikotnih stranskih ploskev kvadratne antiprizme, ki ima dva kvadrata zamenjana s parom trikotnikov.

Včasih ga imenujemo tudi Siamski dodekaeder v delu Freudenthala in van der Waerdena, ki sta ga prva opisala v letu 1947 v okviru množice osmih konveksnih deltaedrov.

Snub disfenoid je 4-povezan, kar pomeni, da odstranitev štirih oglišč razdruži tudi ostala oglišča. Je ena izmed 4-povezanih simplicialnih dobro pokritih poliedrov, kar pomeni, da imajo vse maksimalno neodvisne množice oglišča z enako velikostjo. Ostali trije poliedri s to lastnostjo so še pravilni oktaeder, petstrana dipiramida in nepravilni polieder z dvanajstimi oglišči in dvajsetimi trikotnimi stranskimi ploskvami [1].

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Finbow, Arthur S.; Hartnell, Bert L.; Nowakowski, Richard J.; Plummer, Michael D. (2010), "On well-covered triangulations. III", Discrete Applied Mathematics 158 (8): 894–912, doi:10.1016/j.dam.2009.08.002, MR 2602814 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]