Soška fronta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Soška fronta
Del prve svetovne vojne
Kämpfe auf dem Doberdo.JPG
Bitka za Doberdob, R.A. Höger
Datum 23. maj 1915 do 28. oktober 1917
Prizorišče Julijske Alpe, Soška dolina
Rezultat Avstro-Ogrska zmaga, premik fronte na reko Piavo
Udeleženci
Zastava Italije Italija Zastava Avstro-Ogrske Avstro-Ogrska
Zastava Nemškega cesarstva Nemško cesarstvo
Poveljniki
Zastava Italije Armando Diaz
Zastava Italije Luigi Cadorna
Zastava Avstro-Ogrske Conrad von Hötzendorf
Zastava Avstro-Ogrske Svetozar Borojević
Zastava Nemškega cesarstva Otto von Below

Soška fronta je bila del bojišča, ki je v prvi svetovni vojni med italijansko in avstro-ogrsko vojsko potekalo od Rombona do Tržaškega zaliva v skupni dolžini nad 90 km. Fronta je bila prizorišče največjega spopada na gorskem območju v celotni zgodovini človeštva in največji spopad na Slovenskem sploh.

V spopadih na tej fronti je umrlo tisoče slovenskih vojakov, zaradi česar je tudi danes globoko ukoreninjena v slovensko zgodovino. Kljub temu da je fronta vzela množico življenj, je njen pozitivni vidik za Slovence preprečitev italijanskega prodiranja dalje v notranjost slovenskega ozemlja in zato potencialno manjše razkosanje tega po koncu vojne.

Začetek spopadov[uredi | uredi kodo]

Italijani so se 20. maja 1882 pridružili obrambnemu sporazumu med Avstro-Ogrsko in Nemčijo in tako je nastal trojni sporazum. Kljub temu Italija ni želela vstopiti v prvo svetovno vojno na strani centralnih sil, ampak se je dogovarjala tako s centralnimi silami kot tudi z antanto. Na koncu so se Italijani odločili za vstop v vojno na strani Francije, Združenega kraljestva in Rusije, saj so jih gnale predvsem ozemeljske težnje po slovenskem ozemlju. Države antante ali »srčne zveze« so namreč Italiji ob morebitnem vstopu v vojno obljubile velik del ozemlja, ki je tedaj pripadal Avstro-Ogrski, a bil večinsko poseljen s Slovenci. 23. maja 1915 je Italija napovedala vojno Avstro-Ogrski. Ta je svoje vojake umaknila z meje z Italijo in jih razporedila na obrambno črto na levem bregu Soče, kjer so čakali na italijanski napad.

Potek soške fronte[uredi | uredi kodo]

Avstro-ogrska oskrbovalna linija preko Vršiča

Fronta je potekala v dolžini 90 km v zahodnem slovenskem visokogorskem svetu, v dolini reke Soče in na kraških planotah. Soška fronta je bila zaradi neugodnega terena ena najtežjih bitk v prvi svetovni vojni, na krasu kjer je primanjkovalo vode so vojaki pili celo lastni urin. Bila je bojišče med kraljevino Italijo (bojevala se je na strani antante) in Avstro-Ogrsko (centralne sile). Na strani Avstro-Ogrske so se bojevali skoraj vsi narodi te večnacionalne monarhije: Nemci, Madžari, Italijani, Slovenci, Hrvatje, Srbi, Bošnjaki, Čehi, ...

Poveljnik avstro-ogrskih enot na jugozahodni fronti je bil nadvojvoda Evgen, poveljnik Soške fronte pa je bil Svetozar Borojević von Bojna. Italijanski vojski je poveljeval grof general Luigi Cadorna.

Prvi boji ob Soči so se začeli že zvečer 23. maja 1915. Italijani so imeli dve armadi. Ena je bila postavljena od Kanina do Ločnika, sestavljena je bila iz 122 bataljonov pehote, 33 eskadronov konjenice in 147 baterij topov 2. armade. Druga je bila postavljena od Ločnika do Jadranskega morja, vsebovala je 51 bataljonov pehote, 77 eskadronov konjenice in 35 baterij topov 3. armade. Avstro-ogrska vojska je imela takrat tam le 45 bataljonov, 5 eskadrilj konjenice in 35 baterij topov. Ostale čete so šele prihajale. Avstro-ogrska vojska se je brez boja umaknila na črto Rombon-Bovec-Tolmin-Sabotin-Gorica-Devin. Tam je čakala Italijane in okrepitve. Italijani so prodirali počasi in previdno. Nadaljnji boji pa so se nadaljevali v dvanajstih soških bitkah.

Dvanajst soških bitk[uredi | uredi kodo]

1. soška bitka (23. junij - 7. julij 1915)
Italijanska vojska je želela zavzeti tolminsko in goriško mostišče ter zahodni rob Kraške planote. Odločila se je za udar proti Doberdobski planoti. Toda v bitki so le s težavo osvojili vznožje kraške planote pri Sredipolju, Romjanu in Selcu.
2. soška bitka (18. julij10. avgust 1915)
Italijanska vojska se je osredotočila na goriško mostišče in na Kras, vendar neuspešno. Na Krasu jim je ob hudih izgubah uspelo zavzeti 200-600m pas med Martinščino in Grižo, na goriškem mostišču pa so bili v celoti odbiti. Nad Kobaridom jim je uspelo osvojiti Batognico ter severno pobočje Rombona in poriniti Avstrijce na rezervno obrambno črto. Po končani ofenzivi je italijanska vojska 23. avgusta zasedla že evakuirani Bovec.
3. soška bitka (18. oktober4. november 1915)
Italijani so načrtovali napad z mostišča pri Plavah, preboj preko Banjške planote ter glavni udar na goriško mostišče, ki bi mu sledilo zavzetje Gorice. Vsi napadi so bili neuspešni, zasedli so le prvi obrambni jarek pod Mrzlim vrhom nad Tolminom.
4. soška bitka (10. november5. december 1915)
Bitka je bila osredotočena na 33km širok odsek Plave - Sv. Mihael. Italijani so s topništvom in letalstvom sistematično rušili Gorico, na pomoč pa so priskočile tudi enote na Tolminskem, ki so napadale odsek Mrzli vrh - Vodil vrh. Zavzeli so le nekaj strelskih jarkov pri Doljah in Zagori, hrbet s cerkvijo med Oslavjem in cesto od Števerjana do Pevme, prednje jarke pri Podgori, na severozahodnem pobočju Vrha in na zahodnem robu Martinščine.
5. soška bitka (11. marec16. marec 1916)
Zaradi slabe organizacije italijanskega napada se je razdrobila v lokalne spopade. Glavna cilja sta bila Gorica in Tolmin. Na Krasu si je italijanska vojska priborila nekaj jarkov, avstroogrska vojska pa je ponovno zavzela več položajev v Krnskem pogorju (Vrata - Kota 1870)
6. soška bitka (6. avgust17. avgust 1916)
Italijanski cilj je bilo goriško mostišče, ki sta ga branila Sabotin na severu ter Sv. Mihael na jugu. Štiri italijanske divizije so napadle Sabotin, tri pa Sv. Mihael. Ključni trenutek bitke je bilo italijansko zavzetje vrha Sabotina, kjer so branilci po hudem topniškem obstreljevanju prepozno prihiteli iz zaklonišč nazaj na obrambne položaje. S padcem Sabotina je postalo goriško mostišče nebranljivo, tako da se je avstroogrska vojska organizirano umaknila s Sv. Mihaela in porušene Gorice na pomožno obrambno črto na levem bregu Soče, ki je potekala na črti Solkan - rob Gorice - Šempeter - Vrtojba. Ob umiku preko Soče je avstroogrska vojska za sabo tudi razstrelila glavni lok Solkanskega mosta. V drugi fazi ofenzive so Italijani poskušali še s prodorom preko Banjške planote v Vipavsko dolino, vendar jim ni uspelo.

V naslednjih treh bitkah se je italijanska vojska osredotočila na rob Kraške planote, na Fajtji hrib, Trstelj in Grmado, da bi se prebili do Trsta.

7. soška bitka (13. september17. september 1916)
V kratki štiridnevni ofenzivi je bila italijanska vojska odbita v Rožni dolini, na Marku in na Fajtem hribu, vendar je zavzela Mirenski grad in potisnila branilce 500-1000m nazaj med Lokvico in Opatjim selom.
8. soška bitka (9. oktober12. oktober 1916)
Glavna italijanska cilja sta bila Fajti hrib in Trstelj. Na 4km širokem bojišču je italijanska vojska poslala v napad kar 46.000 mož, tako da so potisnili branilce na drugo črto med Lokvico, Hudim Logom in Lukatičem, vzhodno od Gorice pa je padel vrh Šobra.
9. soška bitka (31. oktober4. november 1916)
Potekala je na ozemlju med Plavami do morja s ciljem osvojitve Trsta. Italijansko letalstvo je bombardiralo Sežano, Dutovlje in Miramar. Najhujši boji so potekali med Hudim Logom in Volkovnjakom, kjer so se branilci morali umakniti na črto med Velikim Fajtim hribom in Kostanjevico na Krasu. Italijani so v treh bitkah prodrli za 3 do 4 kilometre na petkilometrskem pasu, toda prodor v Trst se jim ni posrečil.
10. soška bitka (12. maj5. junij 1917)
Potekala je od Avč do Jadrana v širini okoli 50km. Italijanski cilji so bili vrhovi vzhodno od Gorice, ki so branili vstop v Vipavsko dolino (Sv. Danijel, Škabrijel, Sveta Gora, Vodice in Kuk), južno pa položaje med Grmado in Trsteljem, ki so branili pot do Trsta. Italijanska vojska je razširila mostišče na levem bregu Soče pri Plavah in prodrla do Solkana, Zagore, Kuka in Vodic, južno pa do Jamelj, Fajtega hriba in Grmade. Vendar je avstroogrska vojska s protinapadi 4 in 5. junija ponovno zavzela Grmado in Jamlje in se utrdila na črti Flondar - Frnaža - Veršič.
11. soška bitka (17. avgust15. september)
Zadnja italijanska ofenziva na Soči je sicer načrtovala glavnino bojev na Krasu, vendar je imela uspehe na severu, kjer je italijanska vojska prečkala Sočo pri Kanalu, Morskem, Desklah in Avčah. To prečkanje Soče je preneslo bojišče na Banjško planoto, kjer jih je avstroogrska vojska ustavila na črti Log - Mešnjak - Hoje - Kal - Vrhovec - Madoni - Zagorje - Škabrijel. Enote 2. italijanske armade so zavzele Sveto Goro ter med srditimi boji in z uporabo granat največjega kalibra 420mm napredovale proti vrhu Škabrijela, ki so ga kljub zagrizeni obrambi branilcev 4. setembra za kratek čas tudi zavzele, vendar takoj nato spet izgubile. V avstroogrskem protinapadu med 4.- 6. septembrom so Italijani na Krasu uspeli obdržati od osvojenega samo ruševine vasi Selo. Italijanska vojska je neuspešno naskakovala vrh Škabrijela vse do 13. septembra, ko so po hudih izgubah z napadi odnehali. Teh sedemindvajset dni je trajal najbolj krvav spopad na slovenskih tleh: padlo je okoli 40.000 italijanskih vojakov, 106.000 jih je bilo pogrešanih. Avstroogrska vojska je naštela okoli 10.000 mrtvih ter 95.000 ranjenih, obolelih ali pogrešanih.
12. soška bitka (24. oktober27. oktober 1917)
Glavni članek: Čudež pri Kobaridu.
Avstrijsko-nemške priprave na 12. ofenzivo so se zaradi strahu začele že v 11. ofenzivi. Avstrijskim vojakom so priskočili na pomoč nemški, načrt poimenovan »Zvestoba v orožju«, pa je pripravil nemški general Krafft von Dellmensingen. Italijanski generali so ukazali obrambo. 24. oktobra so ob 2.00 zjutraj avstrijski in nemški vojaki pri Kobaridu silovito napadli. Uporabili so bojni plin ter bliskovito skupno akcijo pehote in topništva. Italijani so jih lahko zaustavili šele pri reki Piavi, ko so jim na pomoč priskočili še drugi vojaki.

Oskrbovanje fronte[uredi | uredi kodo]

Fronto je avstroogrska armada oskrbovala preko prelazov Vršič in Predel ter skozi rabeljski rudnik (Štoln) in bohinjsko železnico.

Prelaz Vršič[uredi | uredi kodo]

Komemoracija pri Ruski kapelici leta 2011

Gradnja ceste čez Vršič (1611 m) v Trento se je začela maja 1915, ko je bilo že jasno da bo Italija na bojnem polju nasprotnica Avstro-Ogrske. Za delo na gradbišču je bilo določenih 12.000 ruskih ujetnikov, ki so bili nastanjeni v barakah od Kranjske Gore do Trente. Ujetniki so bili slabo oblečeni, pestile so jih mnogovrstne bolezni in izčrpanost, zato jih je veliko umrlo, pa tudi avstrijski stražarji so z njimi grdo ravnali. Cesta naj bi se rabila za oskrbo ranjencev, poimenovana pa naj bi bila po nadvojvodi Evgenu. Cesta je bila prevozna že od konca leta 1915, vso zimo 1915-1916 pa so Rusi gradili celo protilavinske stebre, ki naj bi cesto zavarovali pred plazovi. Zaradi hude zime pa se s pobočja Mojstrovke udrl plaz, ki je pod seboj pokopal 110 ruskih vojnih ujetnikov in 6 ali 7 stražarjev. V spomin nanje je bila ob cesti zgrajena Ruska kapelica.

Poleg prelaza Vršič pa sta obe strani zgradili tudi veliko mulatjer, žičnic, vojaških prog, vodovodov, vodnih zbiralnikov (na Krasu je primanjkovalo vode), letališč, skladišč, vodnih taborov, izkopali kaverne, itd.

Bohinjska proga[uredi | uredi kodo]

Bohinjska proga je bila v času 1. svetovne vojne zaradi svoje kapacitete zelo pomembna za oskrbovanje avstroogrske armade na Soški fronti. V Bohinjski Bistrici so del tovora preusmerili preko Bogatinskega sedla enotam v Krnskem pogorju, večina tovora pa je pot nadaljevala preko bohinjskega predora do Tolmina. Progo so varovale posebne vojaške enote črnovojniki, ki so se uradno imenovale Cesarsko kraljeva črnovojniška železniška varstvena stotnija. V njih so bili moški stari od 37 do 42 let, ki niso bili sposobni za vojskovanje.

Žrtve in vojna škoda[uredi | uredi kodo]

Notranjost kalske cerkve julija 1916

Življenje ob Soči se je ljudem že z začetkom vojne leta 1915 korenito spremenilo. Zaradi bližine fronte sta obe strani izpraznili bližnje vasi. Avstrijske oblasti so izselile okoli 80.000 Slovencev iz Goriške in Posočja, italijanske zasedbe so izgnale med 10.000 in 12.000 Slovencev. Okoli 5000 Slovencev se je zbralo v Brucku na Leihti in tam dočakalo konec vojne. Slovenski begunci, ki so jih Italijani pregnali v Italijo so živeli v begunskih domovih. V soških bitkah je padlo preko 300.000 vojakov, ki so jih pokopali v kostnicah in vojnih pokopališčih (nekatere so ohranjene še danes).

Poleg vojnih žrtev pa je bilo še veliko civilnih žrtev, mednje sodijo tudi ljudje, ki so umrli v begunskih taborih. Veliko ljudi je umrlo tudi zaradi bolezni (kolera), ki jih je prinesla vojska. Uničenih in poškodovanih je bilo veliko hiš, mostov in kulturne dediščine. Posledice so bile tudi uničeno in zastrupljeno naravno okolje.

V spomin na največjo gorsko bitko v vsej vojaški zgodovini, na prvo bliskovito vojno v zgodovini vojn in najuspešnejši preboj v prvi svetovni vojni, je bil 20. oktobra 1990 v Kobaridu odprt Muzej 1. svetovne vojne. Muzejska zbirka je postavljena v prostorih Mašerovega kmečkega dvorca iz 18. stoletja, ki je bil kulturno in politično zbirališče Kobaridcev od srede 19. stoletja dalje.

Leta 1938, torej v času fašizma, so Italijani na Gradiču okoli cerkve svetega Antona zgradili kostnico v prvi svetovni vojni padlih italijanskih vojakov. Med vojno in po njej je bilo zgrajenih v spomin na padle vojake različnih narodov, ver in stanov veliko spomenikov ter spominskih objektov.

Prva civilna žrtev[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Lucy Christalnigg.

Grofica Lucy Christalnigg je bila prva civilna smrtna žrtev vojskovanja v soški dolini. Zgodilo se je 10. avgusta 1914. Avstro-Ogrska, in z njo slovenske dežele, je bila že okoli 14 dni v vojni. Tega dne se je Lucy Christalnigg iz Gorice z osebnim avtomobilom sama peljala v Celovec po blago za Rdeči križ, katerega prizadevna članica je bila. Na Brezovem pred Srpenico sta jo slovenska vojaka, domačina iz Trnovega ob Soči, ki sta stražila na cestni zapori, pozvala, naj se ustavi. Grofica ukaza ni ubogala, prepričana, da je srpeniška postojanka pravočasno prejela njeno brzojavko, s katero je zaprosila za prosto pot. Vojaka sta streljala na grofico in jo zadela v glavo, njen avto pa je treščil v zid in obstal. Primer naj bi obravnavalo vojaško sodišče, vojaka pa naj bi bila za pogumno dejanje in dobro opravljeno vojaško dolžnost celo pohvaljena. Slabo leto po grofičini nesrečni smrti so se pričele bitke na soški fronti.[1]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Svoljšak, Petra. Soška fronta. Cankarjeva založba, Ljubljana 1994 (COBISS)


Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]